Europski startupi ove će godine privući rekordnih 41 milijardu dolara

Autor: Tomislav Pili , 08. prosinac 2020. u 22:00
U rekordnih 19 posto dokapitalizacija ove godine u Europi sudjelovao barem jedan američki investitor/SHUTTERSTOCK

Oporavak investicija je započeo krajem ljeta i produžio se na jesen, pa je u rujnu zabilježen najviši mjesečni iznos ulaganja u povijesti od pet milijardi dolara.

Ulaganja u europske startupe brzo su se oporavila od pandemijskog šoka u proljeće, pa će 2020. biti rekordna po tom pitanju, procijenio je Atomico.

Ta investicijska kompanija za rizični kapital u izvješću o stanju europskog tehnološkog sektora objavljenom u utorak tvrdi kako su u rujnu tehnološke tvrtke iz Europe privukle rekordnih 5 milijardi dolara ulaganja. Stoga bi ove godine ukupna ulaganja mogla dosegnuti 41 milijardu dolara. U odnosu na prošlu godinu, startupi su u 2020. privukli oko 500 milijuna dolara više.

„To je znak otpornosti tog ekosustava“, komentirao je za Reuters Tom Wehmeier, suautor Atomicova izvješća.

Narasli na bilijun dolara

Sa 115 „jednoroga“ – kompanija vrednijih od milijardu dolara – iza kojih stoji rizični kapital, ukupna vrijednost tehnoloških kompanija osnovanih u Europi od 2000. je narasla na gotovo bilijun dolara.

Švedski servis za streaming glazbe Spotify te tvrtka za plaćanja Adyen imaju tržišnu kapitalizaciju veću od 50 milijardi dolara te su među 10 najvrednijih europskih tehnoloških kompanija.

Još jedan švedski predstavnik, fintech Klarna te rumunjski proizvođač softvera za robote UiPath postigli su vrijednost višu od 10 milijardi dolara, iako nisu izašli na burzu.

115

kompanija vrjednijih od milijardu dolara iza kojih stoji rizični kapital postoji trenutno u Europi

To odražava rastuću dubinu likvidnosti europskih fondova rizičnog kapitala koji startupima mogu ponuditi dovoljno novca za daljnji rast, bez potrebe izdavanja dionica na tržištu.

Ovogodišnje povećanje ulaganja rezultat je većeg broja dokapitalizacija u iznosu od 100 milijuna do 250 milijuna dolara, navodi Atomicovo izvješće. Inače, investicije su naglo pale u ožujku, kada su europske države uvele mjere zatvaranja gospodarstva radi suzbijanja širenja zaraze koronavirusom.

Međutim, oporavak je započeo krajem ljeta i produžio se na jesen, pa je u rujnu zabilježen najviši mjesečni iznos ulaganja u povijesti, stoji u izvješću. Iako se u Americi u tehnološke tvrtke uloži pet puta više kapitala nego u Europi, priljev kapitala institucionalnih ulagača u europske fondove rizičnog kapitala skočio je za tri puta u posljednjih pet godina, procjenjuje Atomico.

Osim toga, američkim i azijskim ulagačima europski tehnološki sektor sve je zanimljiviji. Tako je u rekordnih 19 posto dokapitalizacija ove godine u Europi sudjelovao barem jedan američki investitor. Za ilustraciju, lani su Amerikanci sudjelovali u 16 posto svih dokapitalizacija europskih startupa.

Najveći dobitnici

Izvješće procjenjuje da je 24 najvećih tehnoloških kompanija u Europi stvorilo mrežu od preko 3000 osnivača novih tvrtki.

No, poduzetnici u mnoštvu sektora koji su tražili dokapitalizacije između 20 i 50 milijuna dolara ove su godine imali problema jer je pandemija umanjila potencijal rasta poslovanja. Među startupima koji su ove godine najviše profitirali izdvajaju se – očekivano – oni iz sektora zdravstvene njege, koji su u prvih devet mjeseci privukli rekordne 3,2 milijarde dolara.

Što se tiče izlaska startupa na burzu, podaci i za 2020. pokazuju da je globalno središte još uvijek Wall Street. Na europskim burzama početne ponude dionica (IPO) do listopada organizirale su 32 tehnološke kompanije, od čega su samo tri vrednovane iznad milijardu dolara.

Od posebno uspješnih IPO-a Atomicovo izvješće izdvaja uvrštenje The Hut Groupa na Londonskoj burzi te poljskog internetskog trgovca Allegro na Varšavskoj burzi. Ta dva IPO-a pokazuju da su lokalna tržišta kapitala i dalje otvorena za prikupljanje kapitala tehnološkog sektora. Tom Wehmeier ističe kako najave IPO-a europskih startupa za 2021. izgledaju obećavajuće, a i drugi kanali prikupljanja kapitala polako ubrzavaju.

To uključuje preuzimanje startupa od većih tehnoloških igrača, zatim starijih kompanija koje traže načine za inoviranje poslovanja te investicijskih fondova koji su zaslužni za sve veći broj velikih transakcija.

Komentirajte prvi

New Report

Close