Europski parlament potvrdio trgovinski sporazum s Velikom Britanijom i tako zatvorio pregovore o brexitu

Autor: Poslovni dnevnik , 28. travanj 2021. u 22:00
David Sassoli, predsjednik Europskog parlamenta/REUTERS

Sporazum je potvrđen sa 660 glasova čime je otklonjena zadnja zapreka prema punoj ratifikaciji sporazuma.

Europski parlament potvrdio je trgovinski sporazum o brexitu između Europske unije i Velike Britanije, objavio je njegov predsjednik David Sassoli.

Sporazum je potvrđen sa 660 glasova čime je otklonjena zadnja zapreka prema punoj ratifikaciji sporazuma. Tim glasovanjem završava se četiri godine pregovora o odlasku Velike Britanije nakon 47 godina članstva u Uniji.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je zeleno svjetlo Europskog parlamenta poručiviši u tvitu da je njegova provedba presudna. “Sporazum o trgovini i suradnji (TCA) temelj je snažnog i bliskog partnerstva s Velikom Britanijom”, kazala je Von der Leyen.

“Predana provedba je ključna”, dodala je. “Toplo pozdravljam rezultate glasanja Europskog parlamenta o sporazumu o trgovini i suradnji EU-a i Velike Britanije. On označava veliki korak naprijed u odnosima EU-a i Velike Britanije i otvara novo razdoblje”, napisao je na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Suglasnost Europskog parlamenta uvjet je da taj sporazum, zaključen 24. prosinca prošle godine, stupi na snagu. Sporazum se privremeno primjenjuje od početka ove godine, ali ta privremenost istječe u petak, 30. travnja.

Ratifikaciju sporazuma o budućim odnosima uvelike je zakompliciralo kršenje sporazuma o razdruživanju koji je stupio na snagu u veljači prošle godine.

Europski parlament je dugo odgađao odrediti datum glasovanja, prosvjedujući tako zbog odluke britanske vlade da odgodi uvođenje carinskih kontrola između Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Velika Britanija je odlučila da će jednostrano odgoditi carinske kontrole na uvoz hrane u Sjevernu Irsku, zbog čega je Europska komisija pokrenula postupak protiv Londona. Zadnji korak u ratifikaciji sporazuma na strani EU-a je odluka država članica u Vijeću EU-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close