Europski operateri čekaju akvizicije

Autor: Darko Bičak , 13. ožujak 2014. u 18:20
Telekome u Europi žele ulagači iz cijeloga svijeta/FOTOLIA

Veliki interes za kabelske i mobilne operatere u Europi pokazuju ulagači iz SAD, Bliskog istoke te zemalja BRIC-a.

Europsko telekomunikacijsko tržište promreženo je s 100-tinjak teleoperatera koji su u vlasništvu više desetaka tvrtki, a što ne pogoduje većim investicijama u taj sektor.

Kako procjenjuje Wall Street Journal (WSJ), na starom kontinentu će u narednom razdoblju doći do značajnih konsolidacija u tom sektoru jer sadašnja rascjepkanost onemogućuje razvoj novih mreža, posebice u mobilnoj telefoniji. Konzultantska tvrtka Dealogic, sa sjedištem u Londonu, procjenjuje da će investitori tijekom 2014. godine biti spremni investirati 50 milijardi dolara u europske telekome, a što je najviše još od 2000. 

Niske kamate
Najveća prepreka većoj konsolidaciji europskog telekominakacijskog tržišta su regulatori, kako na razini pojedine zemlje, tako i oni u sjedištu Europske unije u Bruxellesu, koji su usporavali ili često i onemogućavali pojedine akvizicije, navodi WSJ.Razlog za akvizicije europskih teleoperatera je nekoliko. Tu su prije svega niske kamatne stope koje su na povijesno niskim razinama, a očekuje se da će s ponovnim rastom europskog gospodarstva doći i do rasta kamata. Kako su u zadnje vrijeme rasle burze, pojavio se i veliki broj javnih ponuda i novih igrača na tržištu što je dodatno dinamiziralo trište. Kao još jedan čindbenik koji će utjecati na interes velikih europskih tvrtki da preuzmu svoju manju konkurenciju je strah od izvaneuropskih investitora, SAD, Bliski istok i BRIC, a koji sve agresivnije nastupaju u Europi. Kao primjer se navodi višegodišnje nastojanje američkog diva AT&T-a da uzme dio kolača na eurpskom tržištu mobilne telefonije.

Hongonški Hutchison Whampoa je prošle godine dao 1,18 milijardi dolara za irsku Telefonicu, a ta akvizija još uvijek nije realizirana jer se o njoj nije izjasnio regulator. Isti investitor najavljuje da želi i nova preuzimanja na starom kontinentu. Najčešće se najavljuje dolazak tog honkonškog ulagača u Italiju.Kao najizglednije unutareuropske investicije spominju se akvizicije u Francuskoj, Španjolskoj i Njemačkoj. Tako bi se već ovaj tjedan trebala donijeti odluka o boljem od dva ponuđača za diviziju francuskog telekoma SFR. U narednih nekoliko dana bi i britanski teleoperatorski div Vodafon trebao odlučiti da li će dati oko 10 milijardi dolara vrijednu ponudu za španjolskog kabelskog operatera Ono. Wall Street Journal, pozivajući se na svoje izvore u investicijskim bankama, navodi da se vodi i niz pregovora oko preuzimanja ili spajanja u Italji, Njemčakoj te nordijskim zemljama. Investitori oekuju da će konsolidacija telekomunikacijskog tržišta u Europi generalno dovesti do višeg tempa ulaganja u nove tehnologije. 

Strah od monopola
No, s druge strane i dalje postoji bojazan da će se nacionalni regulatori protiviti akvizicijama unutar iste zemlje koje bi dovele do monopolizacije nacionalnog tržišta. Zanimljiva situacija se događa u Francuskoj u kojoj bi se upravo mogla dogoditi situacija da dođe do smanjenja broja mobilinih operatera, s četiri na tri, uslijed spajanja. Naime, Bouygues grupa, koja je u Hrvatskoj poznatija po svojoj građevinskoj diviziji koja je izgradila Istarski ipsilono, a investitor je i u novu Zračnu luku u Zagrebu, ponudila je 10,5 milijardi eura za konkurentski Vivendi.

Komentirajte prvi

New Report

Close