Europski novac za ceste, željeznice, kliničke centre

Autor: Poslovni.hr , 16. srpanj 2017. u 22:00
EIB daje 50 mil. eura za obnovu kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, Foto: Igor Kralj / Pixsell

Na summitu zemalja Zapadnog Balkana Srbija je osigurala dvije milijarde eura za razvojne i infrastrukturne projekte.

Nakon summita zemalja Zapadnog Balkana u Trstu, Srbija će dobiti više od dvije milijarde eura za kreditiranje cestovne i željezničke infrastrukture, rekonstrukciju četiri klinička centra, a bit će novca i za male i srednje tvrtke, projekte namijenjene djeci i migrantima, piše Blic.

U odnosu na ostale zemlje regije Srbija je dobila najviše novca za kreditiranje, kako je to objasnila Dubravka Negre, šef ureda Europske investicijske banke za Zapadni Balkan, za “Srbiju je namijenjen veći dio novca jer je najveća zemlja u regiji”.

EIB je u Srbiji prisutan od 2001. i jedan je od najvećih investitora s uloženih više od 4,5 milijarde eura. Za početak, najizvjesniji su 50 milijuna eura od EIB, namijenjenih kreditiranju obnove kliničkih centara u Srbiji, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Ukupna vrijednost projekta je veća od 400 milijuna eura, od čega pola financira EIB.

U Trstu je srpska ministrica prometa Zorana Mihajlović razgovarala i o finalizacija dogovora o paketu projekta teškog 300 milijuna eura.

Čim kredit bude odobren, krenut će izgradnju prve dionice autoceste Niš-Merdare-Priština, od Niša do Pločnika, vrijedne 230 milijuna eura, u kombinaciji bespovratnih sredstava iz Investicijskog okvira za Zapadni Balkan, sredstava EIB-a i novca iz proračuna Srbije. Radovi na toj autocesti, dugoj 77 kilometara, čija je procijenjena vrijednost izgradnje oko 850 milijuna eura, trebali bi početi 2018.

Svjetska banka je najavila da će Srbija ove godini dobiti sredstva za projekte unaprjeđenja razvoja djece u ranom djetinjstvu, kao i za djelovanje u slučajevima proglašenja izvanredne situacije, ali nije poznato koliko.

U Trstu je s liderima zemalja Zapadnog Ablkana potpisan i sporazum o Mehanizmu za razvoj i inovacije poduzeća na Zapadnom Balkanu (Western Balkans Enterprise Development and Innovation Facility) vrijedan 48 milijuna eura, što je “svjež novac” uz već raspoloživih 100 milijuna eura za podršku tvrtkama u regiji.

Na taj novac moći će računati i kompanije u Srbiji, a prema riječima europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna to će omogućiti da se pruži podrška razvoju i poslovanju 6000 tvrtki na Zapadnom Balkanu.     

Komentirajte prvi

New Report

Close