Europski lideri hladni prema ‘izranjavanoj’ May

Autor: Tomislav Pili , 13. prosinac 2018. u 22:00
Foto: Reuters

Britanska se premijerka nakon glasovanja uputila u Bruxelles.

Na summit europskih lidera u četvrtak u Bruxellesu britanska premijerka došla je dodatno oslabljena eskalacijom pobune u vlastitoj stranci, pa izlaz iz sve kaotičnije situacije u vezi izlaska iz Europske unije traži od europskih lidera. May je dan ranije uspjela izboriti povjerenje u parlamentu nakon što je 200 zastupnika glasovalo za, a 117 ih je bilo protiv.

Daleko od potpore

Međutim, taj rezultat daleko je od čvrste potpore koja joj je potrebna da na summitu u Bruxellesu zatraži bolje uvjete za brexit. Europska unija u ovom trenutku nije spremna ponuditi May mnogo više, piše Reuters na temelju nacrta izjave u kojoj čelnici bloka navode tek spremnost “razmotriti mogu li osigurati neka daljnja jamstva”. Europska unija nije spremna ponovno otvarati pregovore o ispregovaranom sporazum, ali je “spremna razmotriti može li dati neka dodatna jamstva u pogledu zaštitnog mehanizma”, stoji u nacrtu zaključaka koji su pripremili veleposlanici zemalja članica.

Riječ je o najtežem pitanju na putu ratifikacije sporazuma u britanskom parlamentu jer taj zaštitni mehanizam, takozvani “backstop”, predviđa da EU i Velika Britanija čine “jedinstveni carinski teritorij” nakon isteka prijelaznog razdoblja, u slučaju da se do tada ne dogovori neki sporazum o slobodnoj trgovini.

Nije poželjan ishod

“Backstop” je ugrađen u sporazum kako bi se spriječilo ponovno uvođenje fizičke granice između Republike Irske i Sjeverne Irske, što bi moglo ugroziti mirovni proces u Sjevernoj Irskoj. Pema prvom nacrtu izjave koju su pripremili, čelnici 27 zemalja poručuju da zaštitni mehanizam nije poželjan ishod i da je njegova jedina svrha neke vrsta osigurača dok se ne dogovori sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Velike Britanije. Prema neslužbenim informacijama, Velika Britanija traži da se trajanje backstopa ograniči na tri godine, ali u nacrtu zaključaka se ne spominje nikakav roku.

Komentirajte prvi

New Report

Close