Europski gospodarski sustav je na prekretnici: Prilagodi se ili umri

Autor: Poslovni.hr , 23. ožujak 2019. u 08:15
Foto: Getty Images

Gnjev javnosti zbog nejednakosti jako je narastao od financijske krize.

Predsjedništvo G-7 nastoji prepraviti sustav kako bi se povećala pravičnost, analizirao je Bloomberg situaciju s francuskim prosvjedima koji ne prestaju.

Francuska je označila uzbunu za napredna svjetska gospodarstva: ovakav kapitalizam će ih rastrgati.

Pokret Žutih prsluka kao posljedica nejednakosti

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegov ministar financija Bruno Le Maire koriste francusko predsjedanje Grupe sedam kako bi argumentirali da ovakav sustav potiče nejednakost, uništava planet i da je neučinkovit u ostvarivanju ciljeva od javnog interesa. Zemlja je već doživjela neke posljedice iz prve ruke tijekom pokreta Žutih prsluka koji je izbio krajem prošle godine.

Zato žele reinventirati sustav što uključuje minimalne globalne poreze i veće pristojbe na tehnološke divove poput Amazona i Facebooka. Odjeci te namjere mogu se vidjeti i kod samoproglašenih demokratskih socijalista u SAD-u i kongresmenici Alexandriji Ocasio-Cortez, koja je prošlog tjedna izjavila da se "kapitalizam ne može iskupiti".

"Ako ne izmislimo novi kapitalizam, apsurdna ekonomska rješenja pobijedit će i odnijeti nas u recesiju", rekao je Le Maire u intervjuu krajem prošlog mjeseca.

Italija: Populistička vlada javnog gnjeva

Ključni primjer za njega je Italija, gdje je na vlast došla populistička vlada na valu javnog gnjeva. Brzo je odbacila pravilnik o fiskalnoj odgovornosti, utjecala na prinose obveznica i smanjila samopouzdanje, što je pomoglo gurnuti gospodarstvo u krizu.

Sa 49 godina, Le Maire je najmlađi ministar financija među kolegama u G-7. Njegove velike ambicije uključuju i borbu protiv nejednakosti u dohotku, osnaživanje vlada da interveniraju u gospodarstvo i prisiljavanje tvrtki da budu društveno odgovorne i dijele više profita s radnicima.

Dok se neke mjere nejednakosti u dohotku smanjuju, MMF kaže da to odražava rast u mnogim zemljama u razvoju. Mnogi još uvijek smatraju da ne dobivaju pristojan udio zbog razlika u plaćama, ogromne koncentracije bogatstva i razine siromaštva zaposlenih.

Populistima i euroskepticima sve veća nejednakost dala vjetar u leđa

Le Maireov poziv na promjenu kapitalističkog sustava u Europi odražava paniku koja se širi u zapadnim demokracijama s gnjevnim glasačima. Na izborima za Europski parlament u svibnju, euroskeptični političari spremaju se ostvariti daljnje pobjede.

"Kapitalizam djeluje kada mnogi ljudi imaju priliku dobro proći na tržištu. Potrošili smo 10 godina od financijske krize jer se nismo usredotočili na te stvari, nadajući se da će jedan poticaj za drugim nekako povećati rast", rekao je Raghuram Rajan, bivši guverner indijske središnje banke, koji je napisao knjigu o "zajednicama" i promišljanju kapitalizma.

U Francuskoj je vlada uložila novac kako bi riješila problem, ali također je shvatila da samo to neće biti dovoljno.

Macron, koji je jedva osvojio vlast ispred krajnje desničarke Marine Le Pen, započeo je ono što je nazvao nacionalnom “velikom raspravom” koja je njemu i njegovim ministrima trebala omogućiti da saslušaju zabrinutosti ljudi.

Le Maire priznao da je bio u krivom

Le Maire je prije drugačije mislio i djelovao. Prije dvije godine, kao predsjednički kandidat stranke desnog centra Les Republicains, predložio je verziju njemačkih ugovora s niskim plaćama i s nepunim radnim vremenom jer je vjerovao da će barem dovesti ljude na posao i smanjiti nezaposlenost.

To je, sada priznaje, bila pogreška. Izašao je iz predsjedničkih primarnih izbora s manje od 3 posto glasova.

Sada zagovara politike koje daju smisao radu. Zakon u parlamentu ima za cilj obnoviti shemu podjele dobiti koju je osmislio Charles de Gaulle, a mogla bi prisiliti tvrtke da objavljuju prosječne plaće kako bi se javno izložile nejednakosti.

"Ako želimo da kapitalizam izdrži, rad mora biti bolje plaćen. Dolazi trenutak kada ga radnici više neće tolerirati", rekao je Le Maire.

Le Maire: Nema novca za promjenu

Uz promjenu odnosa između rada i kapitala, Le Maire također želi preispitati veze između države i kapitala.

Ali to je proturječno (samom kapitalizmu i slobodnom tržištu): on želi odrezati krila globalnih tehnoloških divova, dok poništava pravo tržišnog natjecanja kako bi omogućio stvaranje europskih divova. Njegovo stajalište, ustvrdio je, nema alternative ako Europa ne želi biti ovisna o SAD-u ili kineskim divovima.

"Da bismo financirali ovaj novi kapitalistički model, nedostaje nam novca, jednostavno. Lijepo je govoriti da ćemo moći promijeniti Kineze, ali mislim da će prije svega Kinezi biti ti koji će promijenit nas", upozorio je Le Maire.

Komentari (2)
Pogledajte sve

…:osim u Hrvatskoj. Ovdje klatež i kokošari vladaju!

Previse regulacija, previse poreza prevelika moc drzave…., a sa prevelikom moci drzave dolazimo do toga da mega kompanije mogu lobirati u vladama i sebi rezati poreze dok mali biznisi nemaju sanse u tim uvjetima.
Lako je Googleu platiti 50 zaposlenika da prate sve nove zakone i sve nove regulacije, platiti 50 knjigovoda da traze nacine za smanjenje poreza dok sve to mali biznisi koji se tek stvaraju ne mogu i samim time su u velikom zaostatku.

Sve srezat na minimum, ukinuti nepotrebne regulacije, smanjiti poreze na sto nize razine i pustiti pravi kapitalizam da djeluje, i vjerujem da bi Europa procvijeta.

Nazalost to se nikad nece dogoditi jer politicarima je u interesu jaka drzava.

New Report

Close