Europske tvrtke pred testom opravdanosti skoka na burzi

Autor: Tomislav Pili , 15. srpanj 2019. u 14:01
Foto: Reuters

Ovoga tjedna započinje sezona objave polugodišnjih izvješća.

Ovotjedni početak objave polugodišnjih rezultata europskih kompanija pokazat će je li bio opravdan najveći uspon europskih dionica u posljednja dva desetljeća. Paneuropski indeks STOXX 600 ovoga je tjedna zabilježio prvi pad vrijednosti nakon mjesec i pol, ali to nije umanjilo činjenicu da je tijekom ove godine skočio 15 posto. Uži STOXX 50 bilježi još bolji rezultat od 16,5 posto rasta. Međutim, rast indeksa poprilično je napregnuo vrednovanja kompanija, pa će solidni rezultati u polugodišnjim izvješćima biti ključni za održavanje pozitivnog trenda na burzama.

Procjene analitičara prema podacima Refinitiva sugeriraju da bi kompanije u sastavu STOXX 600 indeksa mogle objaviti rast dobiti od 0,8 posto za drugo tromjesečje. U tom bi slučaju ostvarile bitan pomak s obzirom da su u prvom kvartalu zarade pale za dva posto. Osim toga, europske će kompanije prvi puta od kraja 2017. nadmašiti američke kompanije za koje se očekuje pad zarada. Međutim, rast manji od jedan posto veliko je pogoršanje na godišnjoj razini s obzirom da je u drugom kvartalu prošle godine zabilježen rast dobiti od 9,7 posto.

“Ono čega se bojim je objava kompanija da su dobro prošle kroz prvo polugodište, ali da ne znaju što ih čeka u drugom dijelu godine”, kazao je za Reuters Neil Dwane, analitičar u Allianz Global Investors. U prvom polugodištu favoriti investitora bile su kompanije defanzivnih sektora te tehnološke tvrtke, ali su one i posebice ranjive na zaoštravanje trgovinskih tenzija. Ciklični sektori, poput automobilske industrije i banaka već odražavaju pesimistične prognoze. Stoga ne čudi da je 3,5 puta više kompanija najavilo pogoršanje poslovnih rezultata za drugo tromjesečje. Prema ocjeni analitičara, izvješća za drugi kvartal vjerojatno neće impresionirati, ali unatoč niskim očekivanjima, dionice neće u potpunosti biti imune na poneka razočaranja. Od velikih, prvi će izvješća objaviti SAP i Novartis.

Komentirajte prvi

New Report

Close