Europska unija do 2030. godine smanjuje emisiju stakleničkih plinova za 40 posto

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2014. u 21:58
Reuters

Postotak potrošnje energije iz obnovljivih izvora trebao bi porasti na 27 posto ukupne potrošnje, a poboljšanje energetske efikasnosti za 27 posto.

Cilj je ambiciozan. Za čak 40 posto bi se naime trebala smanjiti emisija stakleničkih plinova u Europskoj uniji. To je odlučeno na posljednjem samitu u Bruxellesu, piše Deutsche Welle. No put do kompromisa je bio mukotrpan. Na kraju je, kao i često kad se radi o summitima Europske unije u Bruxellesu, presudio umor šefova država i vlada zemalja EU-a. Nakon deset sati zasjedanja, Vijeće Europske unije je odlučilo na kraju ipak zakopati ratne sjekire i javnosti predstaviti novi program mjera zaštite klime po kojem bi do 2030. trebalo smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 40 posto u odnosu na stanje koje je vladalo 1990. godine. Isto tako bi postotak potrošnje energije iz obnovljivih izvora trebao porasti na 27 posto ukupne potrošnje, a poboljšanje energetske efikasnosti za 27 posto u odnosu na trenutno stanje.

Predsjednik Vijeća Herman Van Rompuy priznao je kako su pregovori koji su prethodili ovom kompromisu, bili mukotrpni. “Nije bilo jednostavno ali sada imamo ambiciozan, pošten i financijski prihvatljivi rezultat”, rekao je Van Rompuy, a prenosi Deutsche Welle. Da ciljevi ipak nisu na kraju toliko ambiciozni kako se prvobitno očekivalo, pobrinuli su se predstavnici Poljske i Velike Britanije. Nova poljska premijerka Ewa Kopacz zaprijetila je tijekom pregovora vetom svoje zemlje ukoliko se Poljskoj ne iziđe u susret. Pritom ovoj zemlji nije problematično smanjenje stakleničkih plinova nego povećanje postotka obnovljivih izvora energije. I EU će tako i dalje milijardama financirati Poljsku ovisnost o drvenom i kamenom ugljenu. No njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande su istočnim članicama EU-a obećali pomoć na putu ka modernijoj energetskoj politici.

Komentirajte prvi

New Report

Close