Europska farmaceutika i industrija bit će najveće žrtve Trumpovih carina

Autor: Tomislav Pili , 14. svibanj 2019. u 22:00
Europske kompanije ove godine planiraju uprihoditi u SAD-u 1,2 bilijuna eura/REUTERS

Farmaceutski i zdravstveni sektor iz SAD-a crpi 33 posto prihoda, a industrija oko petine, upozoravaju ekonomski analitičari.

Europsko bojište u trgovinskom ratu koji američki predsjednik Donald Trump namjerava otvoriti kroz nekoliko dana daleko će se negativnije odraziti na kompanije sa "starog kontinenta" nego na kineske i američke konkurente.

"Mnogo sam zabrinutiji oko trgovine u Europi nego u Kini", ističe za Reuters Christophe Donay, analitičar u Pictet Wealth Managementu. 

Ranjivija Europa
Prema najavama, američka administracija u subotu će odlučiti o uvođenju carina na europske automobile što bi potencijalno moglo značajno ugroziti europsku automobilsku industriju, ali i nagristi globalni ekonomski rast. Prošloga mjeseca Trump je zaprijetio i ovođenjem carina na uvoz cijelog niza europskih proizvoda, od sira do skijaških odijela, ukupne vrijednosti 11 milijardi dolara.

S obzirom da europske kompanije izlistane na burzama samo ove godine s američkog tržišta planiraju uprihoditi 1,2 bilijuna eura, negativni efekt ne treba posebno naglašavati. Prema podacima Amundi Asset Managementa, vodećeg europskog društva za upravljanje imovinom, prodaja na američkom tržištu u prosjeku sudjeluje sa 20 posto u prihodima kompanija iz MSCI Europe burzovnog indeksa. S druge strane, prodaja u Europi čini tek 14 posto prihoda kompanija iz MSCI indeksa američkih dionica.

Gledano po državama i sektorima, zbog važnosti automobilske industrije carina od 25 posto mogla bi odnijeti između 0,2 i 0,3 postotnih bodova izvoznih prihoda i BDP-a Njemačke, izračunali su analitičari Moody'sa. Na američko tržište odlazi 13 posto njemačkog izvoza automobila.

Spirala mjera odmazde
Sektorski gledano, uz sektor farmaceutike i zdravstvene njege, Caroline Simmons, zamjenica direktora britanske investicijske podružnice švicarskog UBS Global Wealth Managementa ističe kako očekuje da će tehnološki, energetski i industrijski sektor biti najviše pogođeni daljnjim zaoštravanjem trgovinskih tenzija na relaciji Europa-Amerika.

U tim sektorima prosječna izloženost europskih kompanija američkom tržištu kreće se između 10 i 20 posto prodaje, nasuprot 33 posto u sektoru zdravstvene njege i farmaceutike. Analiza Refinitiva temeljena na procjenama prihoda za ovu godinu pokazuje da europski farmaceutski i zdravstveni sektor računa na 133,3 milijarde dolara iz najveće svjetske ekonomije. Iako taj sektor još nije na udaru potencijalnih carina, analitičari strahuju da bi mogao biti uvučen u spiralu mjera odmazde koje bi dvije strane mogle uvesti u bliskoj budućnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close