Europa zatražila snažnije otvaranje kineskog tržišta

Autor: Tomislav Pili , 25. siječanj 2017. u 21:59
Hans Dietmar Schweisgut/REUTERS

Predstavnik Europske unije u Kini pozvao Peking na provođenje poruka iz govora predsjednika Xi Jinpinga u Davosu.

Europska unija pozvala je kinesku vladu na "konkretni napredak" u otvaranju kineskog tržišta nastavno na govor predsjednika Xi Jinpinga prošlog tjedna na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

"Govor je govor, a djela su djela", izjavio je predstavnik EU u Kini Hans Dietmar Schweisgut u srijedu u Pekingu dodavši kako bi bio "iznenađen" kada Xi ne bi proveo rečeno u djelo. Podsjetimo, kineski se predsjednik u Davosu – svega dva dana prije inauguracije Donalda Trumpa – snažno založio za slobodnu trgovinu kazavši kako "samoizolacija nikome ne pomaže", prenosi Reuters. Slučajno ili ne, no tijekom prošlog tjedna kineske su vlasti donijele niz novih mjera kojima je gospodarstvo dodatno otvoreno stranim ulaganjima.

Među tim mjerama izdvajaju se smanjenje ograničenja na ulaganja u banke u druge financijske institucije. No, Schweisgut smatra kako EU do sada nije vidjela "dovoljne znake da je Kina voljna osigurati reciprocitet u pristupu tržištu za europske kompanije". U lipnju prošle godine predstavništvo Europske trgovinske komore u Kini je objavilo kako se strane kompanije u toj državi suočavaju sa sve neprijateljskijim okružjem.

To je rezultiralo da manje od polovice predstavnika europskih kompanija tvrdi da je spremno proširiti svoje poslovanje u drugoj ekonomiji svijeta. Hans Schweisgut odbacio je mogućnost trgovinskog rata između Kine i Amerike, izjavivši da bi to "dovelo do poraza".   

Komentirajte prvi

New Report

Close