Europa započela prvi sastanak sa ASEAN-om

Autor: Poslovni dnevnik , 14. prosinac 2022. u 22:00
Premijer Laosa Phankham Viphavanh i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel/REUTERS

Sastankom na vrhu čelnika EU-a i Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) obilježava se 45 godina uspostave diplomatskih odnosa.

Zadnji ovogodišnji samit EU-a na kojem će čelnici 27 država članica raspravljati o ruskom ratu protiv Ukrajine, energetici, gospodarstvu, sigurnosti i obrani, južnom susjedstvu te vanjskim odnosima skraćen je za jedan dan jer se u srijedu sastaju na prvom samitu sa zemljama ASEAN-a.

Sastankom na vrhu čelnika EU-a i Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) obilježava se 45 godina uspostave diplomatskih odnosa. Na sastanku sudjeluju 27 čelnika EU-a i devet od deset zemalja ASEAN-a, budući da vojni režim Mjanmara nije pozvan.

Članice ASEAN-a su Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam. Čelnici članica dviju organizacija na svom prvom summitu u povijesti razgovarat će o strateškom partnerstvu i svojim strategijama za indo-pacifičku regiju.

Samitom će supredsjedati predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i premijer Kambodže Hun Sen, čija zemlja ove godine predsjedava ASEAN-om.

Čelnici će razgovarati o područjima buduće suradnje, uključujući trgovinu, zelene i digitalne tranzicije i zdravstvo. Dva su bloka već potpisala sporazum kako bi svojim zračnim prijevoznicima omogućila lakše širenje usluga.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen planira izdvojiti 10 milijardi eura do 2027. za ulaganja u projekte u ASEAN-u, kao što su obnovljivi izvori energije i održiva poljoprivreda.

EU želi proširiti svoje trgovinske veze izvan sporazuma o slobodnoj trgovini sa Singapurom i Vijetnamom te pregovora s Indonezijom. Regionalne grupacije su jedna drugoj treći najveći trgovinski partneri.

Komentirajte prvi

New Report

Close