‘Europa zaostaje u uvođenju 5G mreža’

Autor: Tomislav Pili , 25. veljača 2019. u 21:59
Rajeev Suri, direktor Nokije/REUTERS

Čelnici Nokije i Ericssona istaknuli probleme sa naknadama za spektar i regulacijom.

Čelnici vodećih europskih proizvođača telekomunikacijske opreme upozorili su u ponedjeljak kako Europa kasni u uvođenju 5G tehnologije u odnosu na Kinu i SAD.

Izvršni direktor Nokije Rajeev Suri izjavio je na Mobile World Congressu u Barceloni – vodećem sajmu telekomunikacijske industrije – kako su glavni razlozi kašnjenja u uvođenju iduće generacije mobilnih mreža nedostatak radiofrekvencijskog spektra te regulatorni zahtjevi.

"Spektar je dostupan u nekim državama, ne u svima", kazao je Suri dodajući i da je europsko tržište "preregulirano".

Podsjetimo, Italija je prošlog listopada na aukciji spektra za 5G uprihodila rekordnih 7,6 milijardi dolara. Veliku reguliranost tržišta uz slabe investicija kao razlog navodi i Borje Ekholm, izvršni direktor švedskog Ericssona.

Prema njegovu mišljenju, sigurnosne "glavobolje" zbog kineskog Huaweija nisu razlog europskog zaostajanja.

Visoke naknade za radiofrekvencijski spektar, regulatorna nesigurnost te nedostatak investicija imaju mnogo više veze s atraktivnošću 5G-a, kazao je Ekholm.

Čelnik švedske kompanije nije se želio izjasniti o američkim pozivima saveznicima da zabrane Huaweiju sudjelovanje u isporuci opreme za 5G mreže zbog sumnji da ju kineska vlada koristi za špijunažu.

"Na državama je da odluče kako će voditi svoju sigurnosnu politiku", izjavio je Ekholm, a prenosi Reuters.  

Komentirajte prvi

New Report

Close