Europa u 5G mreže treba uložiti još 300 milijardi eura

Autor: Poslovni dnevnik , 25. ožujak 2021. u 22:00
Mreže nove generacije temeljni su preduvjet za ‘pametne tvornice’ i autonomna vozila/REUTERS

EU se nada da će 5G pomoći gospodarstvu da izađe iz recesije i preuzme vodeću ulogu u sektoru proizvodnje povezane s internetom.

Europska unija mora uložiti 300 milijardi eura u telekomunikacijsku infrastrukturu do 2025. ako želi izgraditi 5G mobilne mreže, pokazuje izvješće lobističke udruge telekomunikacijskih tvrtki.

EU se nada da će 5G pomoći gospodarstvu da izađe iz recesije i preuzme vodeću ulogu u sektoru proizvodnje povezane s internetom.

Mreže 5G temeljni su preduvjet za “pametne tvornice” i autonomna vozila, ali europski telekomunikacijski operatori zaziru od troškova koje donosi njihova izgradnja, a europska regulativa otežava im povezivanje radi smanjenja troškova.

Lobistička udruga ETNO naručila je od savjetodavne tvrtke BCG studiju troškova uvođenja mreža nove generacije i mogućih rješenja.

“Potrebno je još 150 milijardi eura da se u Europi realizira puni scenarij 5G i još 150 milijardi eura da se dovrši ažuriranje fiksne infrastrukture na gigabitne brzine”, izračunao je BCG.

Vlade i regulatori trebali bi pomoći telekomunikacijskom sektoru mjerama poput novih modela vlasništva, sugerira BCG, tvrdeći da bi taj potez mogao ubrzati izgradnju mreža, smanjiti njihov utjecaj na okoliš i povećati prijenos znanja među partnerima.

Predlažu i ublažavanje propisa kako bi se telekomima omogućila suradnja i zajednička ulaganja te odvajanje gradnje infrastrukture od pružanja telekomunikacijskih usluga.

Komentirajte prvi

New Report

Close