Europa se ubrzano priprema za hvatanje priključka u 5G za Kinom i Amerikom

Autor: Poslovni dnevnik , 29. prosinac 2020. u 22:00
Glavna je prednost 5G mogućnost stvaranja novih kompanija, automatizacija industrije.../Shutterstock

EU će usmjeriti petinu novca iz fonda za oporavak, vrijednog 750 milijardi eura, u poboljšanje digitalnih kapaciteta članica.

Europska unija u godini koja je pred vratima mora uhvatiti korak s Kinom i SAD-om u mobilnim mrežama pete generacije (5G) jer će u suprotnom nepovratno zaostati, smatraju analitičari.

Tehnologija superbrzih mobilnih mreža nove generacije 5G obećava i do 20 puta brži internet i mogla bi biti presudna za konkurentnost „starog kontinenta“ u postpandemijskom svijetu.

Iako korisnicima 5G mreže mogu značajno poboljšati iskustvo korištenja interneta, primjerice videopoziva ili pregledavanja web stranica, glavna je prednost te tehnologije mogućnost stvaranja novih kompanija, automatizacija industrije prema principu „pametnih tvornica“ i potpora ključnoj infrastrukturi, poput električnih mreža.

Isplata u ljeto

Imajući to na umu, Europska unija namjerava usmjeriti petinu novca iz fonda za oporavak, vrijednog 750 milijardi eura, u poboljšanje digitalnih kapaciteta svojih članica.

Glasnogovornica Europske komisije rekla je da bi isplata mogla krenuti u ljeto 2021. godine. Švedski proizvođač opreme Ericsson predviđa da bi u idućih pet godina europska pokrivenost 5G mrežama trebala porasti s oko jedan posto mobilnih pretplata u ovoj godini na 55 posto u zapadnim zemljama, te 27 posto u državama srednje i istočne Europe.

220

milijuna pretplata na 5G usluge širom svijeta očekuje se do kraja ove godine, s udjelom Kine od 80 posto

To bi trebalo poduprijeti žarko priželjkivani oporavak gospodarstva, ističu u Ericssonu. Troškovi gradnje mreža mjere se u milijardama dolara, a snosit će ih mobilni operateri, koji već dugo oklijevaju s ulaganjima jer očekuju jasan signal politike moraju li udovoljiti zahtjevu SAD-a da iz kruga ponuđača isključe kineski Huawei, vodećeg proizvođača opreme za mreže nove generacije.

Nakon što je EU u srpnju skicirao plan pomoći, tvrtke su se dale na posao i počele izrađivati ambicioznije planove za iduću godinu, dodatno potaknute očekivanom smjenom u Bijeloj kući, ali i strahom od još većeg zaostajanja za ostatkom svijeta.

Najbrži u prednosti

„Europa, nažalost, kasni“, smatra izvršni direktor finskog proizvođača mrežne opreme Nokije Pekka Lundmark, dodajući ipak da gradnja 5G mreža već ubrzava i da će 2021. godina donijeti još veće ubrzanje u većini zemalja. „Kao i kod 4G-a, oni koji najbrže reagiraju bit će u ogromnoj prednosti, zemlje koje prve izgrade 5G imat će i najviše inovacija”, tvrdi glasnogovornica Ericssona.

„Ako se Europa brzo ne pokrene, riskira gubitak rasta i slabljenje konkurentnosti u industriji i logistici, što bi je moglo stajati milijarde eura neostvarenog novog bogatstva“, dodala je.

U Ericssonu očekuju 220 milijuna pretplata na 5G usluge širom svijeta do kraja ove godine, s udjelom Kine od čak 80 posto. Sjeverna Amerika trebala bi sudjelovati s četiri posto pretplata, prognoziraju u švedskoj kompaniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close