Europa i Afrika bit će povezane tunelom ispod mora?

Autor: Poslovni.hr , 12. svibanj 2024. u 09:37
FOTO: Michal Mrozek on Unsplash

Maroko, Španjolska i Portugal zajedno će ugostiti Svjetsko nogometno prvenstvo 2030. godine. A upravo je ta godina iznesena kao realan rok za izgradnju tunela koji će povezivati Europu i Afriku.

Ideja o gradnji tunela između Španjolske i Maroka prvi se put javila još 1979. godine, a ovih je dana oživljena i o njoj se intenzivno razgovara u dvije susjedne zemlje, koje dijeli more i Gibraltarski tjesnac. Evo što se zasad zna o ambicioznom planu za vlak Europa-Afrika.

Trenutno let između španjolske metropole Madrida i marokanskog grada Tangera, traje oko sat i pol. Ako bi se netko na isti put uputio automobilom, trebalo bi mu oko devet sati i morao bi se u jednom trenutku ukrcati na trajekt. Novi tunel otvorio bi mogućnost direktne veze vlakom od Madrida do Casablance, cijelo bi putovanje trajalo oko pet i pol sati i imalo više stajališta na ruti. Prolazio bi ispod Gibraltara i vodio u Tanger, a iz njega i u druge marokanske gradove.

Vlasti obje zemlje prije nekoliko godina pokrenuli su analizu starih planova iz 1979. i istraživanje područja Gibraltarskog tjesnaca kako bi utvrdili koliko je projekt izvediv i održiv u današnje vrijeme. Održano je i nekoliko sastanaka na kojima je izražena namjera da se plan realizira, a kao poželjan rok istaknuto je da to bude “što je prije moguće”, piše Euronews. Ozbiljniji pregovori počeli su u veljači prošle godine i nastavljeni su do danas. Cilj je, kako se navodi, “razvijanje dobrih odnosa između dvije zemlje, te razvoj bolje infrastrukture i prometnih veza”.

O detaljima samog plana i novog tunela zasad se ne zna puno. Ako se plan ostvari, tunel će biti dug 27,5 kilometara, prenosi Putnikofer. Trošak još nije poznat, no zna se da je riječ o projektu teško više od milijarde eura. Do sada su samo na istraživanje Španjolci potrošili 2,3 milijuna era. Trasa tunela, prema stranici Railtech, išla bi od Punta Paloma u Tarifi do Punta Malabata u Tangerskom zaljevu. Kopao bi se do maksimalno dubine od 300 metara i imao nagib od najviše tri posto. Za izgradnju je, procjenjuje se, trebalo oko pet godina – taman da tunel bude gotov do nogometnog SP-a. Ako se plan ostvari, uvjereni su inicijatori, bit će to strateški projekt za Španjolsku, Maroko, ali i cijelu Europu i Afriku.

Komentirajte prvi

New Report

Close