EU želi da WTO presudi u slučaju kineskih carina na čelične cijevi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. lipanj 2013. u 17:22
Ilustracija

Takvim potezom EU bi se pridružio sličnim pritužbama koje je Japan uložio protiv kineskih carina još u prosincu

Europska komisija uložit će žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog kineskih carina na čelične cijevi koje se koriste u elektranama, kazao je u srijedu europski povjerenik za industriju Antonio Tajani.

Takva najava uslijedila je nakon što u utorak izvori iz Europske unije za Reuters kazali da će EK tražiti da se ponište carine koje je Kina uvela na uvoz nehrđajućih bešavnih čeličnih cijevi, a koje proizvode tvrtke poput španjolskog Tubacexa i njemačkog Salzgittera.

Takvim potezom EU bi se pridružio sličnim pritužbama koje je Japan uložio protiv kineskih carina još u prosincu. To je također novi u nizu znakova o jačanju napetosti na vanjskotrgovinskom planu između EU-a i Kine, i to za proizvode u rasponu od solarnih ploča do vina.

"U postupku smo ulaganja žalbe kod WTO-a od strane europskog povjerenika za trgovinu Karela De Guchta, kao što je već učinio Japan", kazao je Tajani na rubu jedne tiskovne konferencije u Parizu. "Radimo na tome. Nalazimo se na početku toga procesa. U idućih nekoliko dana dobit ćete nove vijesti o tome", dodao je.

Prema propisima WTO-a, EU ima ograničeni rok u kojem se može pridružiti žalbi koju je već uložio Japan.

Izvori iz EU-a kažu da bi do podnošenja žalbe WTO-u moglo doći već u četvrtak ili u petak.

U svojoj žalbi EU za carine na bešavne nehrđajuće čelične cijevi ističe da se radi o kaznenim mjerama Kine prije nego o opravdanim razlozima.

"Postoje pravila i mora ih se poštovati", kazao je Tajani na tiskovnoj konferenciji, komentirajući općenito pravila o svjetskoj trgovini.

Komentirajte prvi

New Report

Close