EU zbog SpaceX-a više ulaže u istraživanje svemira

Autor: Tomislav Pili , 29. lipanj 2020. u 22:00
Foto: Reuters

Europski povjerenik Thierry Breton se nada da će u novom europskom proračunu za istraživanje svemira biti izdvojeno 16 milijardi eura.

Promjene koje je američka tvrtka SpaceX donijela na tržištu svemirskih letova motiviraju Europsku uniju na znatno povećanje izdvajanja za istraživanje svemira i razvoj svemirske tehnologije.

Do sada je Europa gradila pristup svemiru neovisan od Amerikanaca i Rusa, a njezini najveći uspjesi su raketa Ariane te Galileo, sustav navigacije konkurentan američkom GPS-u.

Međutim, uspon SpaceX-a i razvoj rakete za višekratne letove, kao i kineski uspjesi u istraživanju svemira, nagnali su Europu na povećavanje ambicija, izjavio je Reutersu europski povjerenik Thierry Breton u čijoj je nadležnosti i istraživanje svemira.

Prema njegovim riječima, u novom europskom proračunu prvi će put biti definirana sredstva za podršku razvoju novih tehnologija lansiranja raketa, uključujući i one za višekratne letove. EU stoga namjerava sklopiti suradnju s tvrtkom Arianespace vrijednu milijardu eura.

“SpaceX je redefinirao standarde, pa je Ariane 6 neophodni korak, ali ne i ultimativni cilj: moramo početi razmišljati i o Ariane 7”, kazao je Breton.

On se nada da će u europskom proračunu za istraživanje svemira biti izdvojeno 16 milijardi eura. K tome, Breton će predložiti i osnivanje Europskog svemirskog fonda s milijardom eura namijenjenih poticanju startupa koji se bave istraživanjem svemira.

EU namjerava pokrenuti i novi satelitski sustav koji će pružiti pristup internetu svim Europljanima.

Komentirajte prvi

New Report

Close