EU zaobilazi sankcije prema Iranu INSTEX mehanizmom

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2019. u 22:01
Donald Trump nametnuo je nove sankcije Iranu, Foto: DPA/PIXSELL

Novi instrument plaćanja omogućit će Irancima naplatu izvoza.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija u četvrtak, na rubu neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU u Bukureštu, uspostavljaju posebni europski instrument za financijske transakcije s Iranom kako bi zaobišle američke sankcije. Na dvodnevnom sastanku šefova diplomacije, na kojem će sudjelovati i potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, razgovarat će se i o Venezueli, a u dijelu sastanka otvorenom za ministre vanjskih poslova država kandidatkinja o suradnji s Kinom i budućnosti jugoistočne Europe.

Tri pokroviteljice projekta

Europski mehanizam zvat će se INSTEX, prema engleskom nazivu za Instrument za podršku trgovinskoj razmjeni (Instrument In Support Of Trade Exchanges), objavila je njemačka mreža NDR. Zajednička izjava Francuske, Njemačke i Velike Britanije, triju pokroviteljica tog projekta, treba biti objavljena u tri prijestolnice. INSTEX će biti registriran u Francuskoj, imat će i njemačku adresu, a prva sredstva uplatit će te tri države, koje su potpisale 2015. nuklearni sporazum s Iranom. Taj međunarodni nuklearni sporazum potpisale su još i Kina, Rusija i Sjedinjene Države kada je predsjednik bio Barack Obama, ali je njegov nasljednik Donald Trump odlučio povući SAD i nametnuo je nove sankcije Iranu. Nezadovoljan sporazumom s Iranom, Washington je nakon povlačenja upozorio Europljane da će se suočiti s posljedicama ako pokušaju zaobići sankcije protiv Irana.

Snažna poruka Iranu

INSTEX je međuvladin projekt i imat će potporu EU u okviru teksta zaključka o Iranu koji su odobrili predstavnici 28-orice u Bruxellesu. U tom tekstu 28 članica EU pozdravlja što Iran poštuje obveze preuzete Sporazumom iz 2015. Poseban instrument plaćanja omogućit će Iranu da naplati svoj izvoz, a što mu SAD blokira svojim sankcijama. Europljani su istodobno zabrinuti zbog programa balističkih projektila dugog dometa koje razvija Iran, kao i iranskim aktivnostima u regiji, napose sudjelovanjem u sukobima u Siriji i Jemenu, pa je i poruka upućena Iranu dosta snažna, navodi se u izjavi. Prvi projekt zaobilaženja sankcija predviđao je da Iran nastavi prodavati naftu EU i plaćati robu koju kupuje u Europi po modelu kompenzacije. No Europljani praktički više ne kupuju naftu od Irana. Zato će INSTEX prvenstveno biti namijenjen za poslovanje malih i srednjih poduzeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close