EU sile bi spriječile vanjska preuzimanja svojih tvrtki

Autor: Sergej Novosel Vučković , 22. kolovoz 2017. u 22:00
Javljaju se ideje o onemogućavanju daljnjih ulaganja/FOTOLIA

U pismu vodećih zemalja EK nema spomena o zemlji i tvrtkama koje su ‘opasnost’, no talijanski mediji navode da je riječ o kapitalu iz Kine.

Je li na pomolu europski ekonomski protekcionizam, i to u režiji triju najvećih gospodarstava EU? Talijanski dnevnici Il Sole 24ore i La Stampa su, naime, 'provalili' kako su Njemačka, Francuska i Italija od Europske komisije (EK) zatražile da, kako prenosi Reuters, ojača postojeću regulativu koja državama-članicama EU omogućava da spriječe inozemne kupovine europskih tvrtki.

Zahtijeva se da se 'zabrane ili postave uvjeti za potencijalne kupce koji inače rade po pravilima koja nisu suglasna s tržišnim principima i ne poštuju načelo reciprociteta u vezi akvizicija", a što, premda nije direktno istaknuto, pomalo ukazuje i na poduzimanje mjera zaštitničke politike i intervencije u slobodno djelovanje tržišta. Pismo je EK-u odaslano još 28. srpnja i slijedi slično koje su ove europske sile poslale u veljači, a nakon čega je, u lipnju, na razini EU, postignut dogovor o potrebi razmatranja ulaganja kineskih državnih kompanija u privatne europske, da bi potom Berlin, Pariz i Rim podrža(va)li ideju da EU može blokirati kineske investicije.

U tom grmu, dakle, leži zec – riječ je o strahu od možebitne kineske 'invazije' da će europski proizvodi postati 'made in china', iako u pismu nema spomena o konkretnoj državi ili tvrtkama koje bi Europi predstavljali prijetnju. Mjere koje spomenute tri članice svjetskog G-7 samo predlažu u dokumentu na 10 stranica odnosile bi se na zabranu preuzimanja kompanija koje se smatraju strateškima, te na preuzimanja od (kineskih) državnih fondova ili agencija, navode talijanski mediji.

Novi bi propisi trebali biti dopuna nacionalnim pravilima i zahtijevali bi da države-članice EU svakih pola godine EK obavještavaju o svim korporativnim ulaganjima koja dolaze izvan EU-bloka, osim onih u sektoru obrane. "Nije riječ o protekcionizmu, već pružanju šanse za provedbu nadzora nad postupcima koji nisu u skladu s europskim pravilima", reći će talijanski ministar industrije Carlo Calenda. Kineske tvrtke su samo lani u Europu ušle s 40 milijardi dolara kapitala, što je čak 77% više nego godinu ranije, a neki od 'ponosa' europske industrije koji su u kineskim rukama su i talijanski Pirelli, švedski Volvo, njemačka Kuka…

Komentirajte prvi

New Report

Close