EU propisuje obvezu punjenja skladišta plina

Autor: Poslovni dnevnik , 22. ožujak 2022. u 22:00
Predložena stopa punjenja od 90% nužna je i prikladna razina kako bi se osigurala sigurnost opskrbe tijekom zime/Reuters

Prijedlog će biti predstavljen prije dvodnevnog summita EU ovog tjedna (24.-25. ožujka).

Europska komisija u srijedu bi trebala predložiti obvezu za zemlje EU-a prema kojoj su svoja skladišta plina dužne napuniti najmanje 90 posto prije sljedeće zimske sezone i uvesti novu shemu certificiranja, kako bi se strani operateri spriječili u manipulacijama skladištima plina.

Prijedlog će biti predstavljen prije dvodnevnog summita EU ovog tjedna (24.-25. ožujka), na kojem će čelnici EU-a raspravljati o energetskoj sigurnosti usred napetosti u opskrbi plinom uzrokovanih ruskim napadom na Ukrajinu.

“Trenutna geopolitička situacija zahtijeva dodatne kratkoročne mjere za rješavanje neravnoteža tržišta energije i osiguranja opskrbe u godinama koje dolaze”, kaže se u nacrtu uredbe o sigurnosti opskrbe (SoS regulativa), koja je zadnji puta izmijenjena 2017. godine.

“Predložena stopa punjenja od 90 posto nužna je i prikladna razina kako bi se osigurala sigurnost opskrbe tijekom zime u slučaju ozbiljnih poremećaja u opskrbi”, kaže se u nacrtu uredbe, prenosi Euractiv.com. Skladišta osiguravaju 25 do 30 posto plina tijekom zime i osigurač su u slučaju prekida opskrbe, napominje Komisija.

“Budući da u bilo kojem trenutku može doći do poremećaja u opskrbi plinovodima, uvode se mjere za osiguranja u pogledu popunjenosti skladišta u EU-u”, kaže se u prijedlogu.

EK traži rješenja i za zemlje EU-a koje nemaju skladišta plina. Prema prijedlogu, države članice bez skladišnih objekata osigurat će aranžmane s operaterima skladišta iz država članica koje ih imaju, osiguravajući im pristup prekograničnom prijenosnom kapacitetu koji odgovara 15% godišnje potrošnje plina u zemlji bez skladišta.

Cijene plina na europskim tržištima naglo su porasle od jeseni, potaknute smanjenom opskrbom iz Rusije i nedovoljnim razinama skladištenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close