Međunarodna agencija za energiju poslala upozorenje: EU prijeti potpuni prekid isporuke ruskog plina

Autor: Tomislav Pili , 23. lipanj 2022. u 12:17
Izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol/Reuters

Šef IEA-e nije optimističan oko opskrbe u zimskim mjesecima.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je da se Europa mora odmah pripremiti na mogućnost potpune obustave dobave plina iz Rusije tijekom ove zime.

Zapadne države stoga bi trebale poduzeti mjere štednje plina te zadržati u pogonu nuklearne elektrane koje su namjeravale ugasiti, prenosi Financial Times.

Fatih Birol, čelnik te organizacije, kazao je kako je prošlotjedna ruska odluka o smanjivanju isporuka plina europskim državama možda bila pokazatelj daljnjih poteza Moskve.

“Europa mora biti spremna za slučaj potpunog prekida isporuka ruskog plina”, kazao je Birol u intervjuu za FT. “Što se više približavamo zimi, više razumijemo ruske intencije. Vjerujem da je smanjenje isporuka usmjereno na sprečavanje Europe u punjenju plinskih skladišta te jačanje ruske pozicije u zimskim mjesecima”, tvrdi Birol.

IEA – prvenstveno financirana od strane država Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) – prošle je godine bila jedna od prvih međunarodnih institucija koje su javno optužile Rusiju za manipulaciju isporukama plina Europi uoči pripreme invazije na Ukrajinu.

Fatih Birol ističe kako su izvanredne mjere koje su europske države najavile ovoga tjedna kako bi smanjile potrošnju plina, poput aktiviranja ugašenih termoelektrana na ugljen, opravdane zbog razmjera krize, unatoč zabrinutosti od povećanih emisija ugljičnog dioksida.

On smatra da je povećanje proizvodnje struje iz termoelektrana “privremenog karaktera” i pomoći će u očuvanju zaliha plina namijenenog grijanju kućanstava.

Međutim, upozorio je kako mjere koje su europske države do sada poduzele vjerojatno nisu dovoljne ako ruski izvoz plina bude u potpunosti prekinut. U tom kontekstu, racioniranje potrošnje plina ostaje kao realna opcija, naglasio je šef IEA-e.

Njemačka je jučer najavila da će aktivirati drugu fazu svog plana izvanrednih mjera u opskrbi plinom. Pokretanje druge faze od njih tri znači izmjenu regulative koja bi omogućila povećanje cijene plina te aktivaciju dodatnih termoelektrana kako bi se snizila potrošnja plina. Mjere smanjenja potrošnje najavile su i Austrija, Nizozemska te Švedska i Danska.

Komentirajte prvi

New Report

Close