EU očekuje lošu izvedbu španjolskog gospodarstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. studeni 2012. u 12:21
Mariano Rajoy (EPA)

U tekućoj godini aktivnosti u španjolskom gospodarstvu smanjit će se 1,6 posto, procjenjuju u EK.

 Europska komisija sprema se objaviti pesimistične prognoze za španjolski gospodarski rast u razdoblju do 2014. godine, pišu u utorak španjolski mediji.

Komisija predviđa pad španjolskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 1,5 posto u 2013. dok španjolska vlada očekuje 0,5-postotni pad, izvijestio je madridski dnevnik El Pais, pozivajući se na nacrt prognoza. Bruxelles ne očekuje rast španjolskog gospodarstva prije 2014. kada bi po njihovim procjenama trebalo porasti 0,5 posto, također osjetno slabije no što procjenjuje španjolska vlada, piše El Pais.

U tekućoj godini aktivnosti u španjolskom gospodarstvu smanjit će se 1,6 posto, procjenjuju u EK. Madrid procjenjuje nešto blaži pad, za 1,5 posto. Komisija čekuje i veći proračunski manjak za Španjolsku, i to od osam posto u 2012., te šest posto u 2013. i 5,8 posto u 2014., uključujući troškove dokapitalizacije banaka. Španjolska pak predviđa manjak od 7,3 posto u ovoj godini, 4,5 posto u idućoj i 2,8 posto u 2014.

Komisijine prognoze ne uračunavaju utjecaj najnovijeg ciklusa povećanja poreza u Španjolskoj, podsjeća list. Bruxelles će službeno objaviti jesenske gospodarske prognoze za članice Europske unije u srijedu, u kojima će predstaviti projekcije rasta, inflacije, duga i deficita. Španjolski premijer Mariano Rajoy dosad je nagovještavao da ne mora žuriti s upućivanjem zahtjeva za financijskom pomoći eurozone koji bi omogućio Europskoj središnjoj banci (ECB) da aktivira program kupnje obveznica kako bi snizila španjolske troškove zaduživanja. Pogoršanje stanja u gospodarstvu moglo bi ubrzati njegovu odluku.

Nakon godine recesije španjolska stopa nezaposlenosti dosegnula je u trećem tromjesečju rekordnu razinu od 25 posto dok se aktivnost u proizvodnom sektoru u listopadu smanjila 18. mjesec zaredom, i to najbržim tempom od srpnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close