EU i Kina spremaju se za neslužbene razgovore o trgovinskim sporovima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. svibanj 2013. u 15:33
Photo: EPA/ODD ANDERSEN

Sastanak se poklopio s pripremama Bruxellesa da 5. lipnja uvede antidampinške carine na uvoz kineskih solarnih ploča

Europski i kineski dužnosnici trebali bi danas na neslužbenom sastanku razmotriti niz novijih trgovinskih sporova koji su potaknuli bojazni od trgovinskog rata, objavila je Europska komisija.

Sastanak se poklopio s pripremama Bruxellesa da 5. lipnja uvede antidampinške carine na uvoz kineskih solarnih ploča.

"Mogu potvrditi da je kineska vlada zatražila da povjerenik EU-a za trgovinu Karel De Gucht u ponedjeljak u Bruxellesu primi zamjenika kineskog ministra trgovine Zhong Shana", kazao je glasnogovornik europskog povjerenika John Clancy.

"Sastanak je isključivo neformalne prirode", naglasio je Clancy, dodajući da će antidampinška carina na kineske solarne ploče prema europskim propisima stupiti na snagu prije no što bi mogao biti održan službeni sastanak s Pekingom radi rješenja tog spora.

"Kao što su svjesne sve strane, službeni razgovori o nagodbi u sporu oko solarnih panela mogu tek početi – kao što je određeno odgovarajućim pravnim okvirom – tek ako se donese odluka o uvođenju provizornih mjera", podsjetio je.

Zamjenik kineskog ministra trgovine već je u Bruxellesu radi redovnog sastanka s europskim kolegama.

Komisija je danas odvojeno potvrdila da je Peking pokrenuo istragu temeljem prigovora o dampingu nekoliko europskih proizvođača kemikalija.

To je druga antidampinška istraga koju su kineske vlasti pokrenule protiv europskih kompanija u manje od dva tjedna, nakon prigovora na račun europskih proizvođača čeličnih cijevi.

EU pak navodi da uz solarne ploče i njihove dijelove planira pokrenuti i istragu o mogućem dampingu kineskog uvoza telekomunikacijske opreme. Istraga će obuhvatiti kineske kompanije Huawei i ZTE.

Sporovi su potaknuli strah od trgovinskog rata između dva iznimno važna trgovinska partnera. EU je inače najveće kinesko izvozno tržište i značajan dobavljač raznih vrsta robe i usluga.

Tako je njemačka kancelarka Angela Merkel jučer kazala kineskom premijeru Li Keqiangu, trenutno u posjetu Njemačkoj, da će učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi se izbjegao "spor koji u konačnici može završiti samo uzajamnim uvođenjem carina".

"Kao predsjednica vlade, založit ću se da na europskoj razini što prije intenzivno razgovaramo s kineskom stranom o spornim pitanjima", kazala je Merkel.

Komentirajte prvi

New Report

Close