Plin koji nakon uragana vrijedi industriji kao suho zlato

Autor: Sergej Novosel Vučković , 04. rujan 2017. u 11:00
FOTO: Reuters

Iz Teksasa petina svjetske proizvodnje plina temeljnog za plastiku.

I dok štete od razornog uragana Harvey koji je prošli tjedan protutnjao Teksasom i Meksičkim zaljevom dosežu i 100 milijardi dolara, nadomak onima Katrine iz 2005., na površinu izbijaju konkretne posljedice uništenja ili prekida rada važnih naftnih i kemijskih postrojenja.

Ključni problem je etilen, smatran i najvažnijom petrokemijskom tvari – oko dvije trećine američke proizvodnje tog plina stvara se upravo u području pogođenom ‘uraganom desetljeća’. Koliko etilen znači za cijel američko gospodarstvo, najbolje govori podatak da će nestašica, u koju nitko ne sumnja, uzrokovati i probleme u proizvodnji svega, od, pišu na Bloombergu, vrčeva za mlijeko do madraca. Riječ je o tvari temeljnoj za izradu svih plastičnih predmeta, bilo pakiranja za hranu bilo autodijelova.

“Etilen je zaista element koji se odražava na cijelu industriju”, kaže analitičar tvrtke Nexant Chirag Khotari. Javlja se prirodno, ubrzava dozrijevanje voća i povrća, ali je, ističe Khotari, i u srcu 3,5 milijardi dolara vrijedne globalne kemijske industrije, gdje ga se, u tvornicama, lani stvorilo oko 146 milijuna tona.Služi dalje za preradu u polietilen, najrašireniji plastični materijal, ili poliester za proizvodnju tekstila (odjeća), a prisutan je i u proizvodima od PVC-a, počev od vodovodnih cijevi do medicinskih uređaja.

 

60posto

kapaciteta za proizvodnju etilena u SAD-u zatvoreno tijekom Harveya

Ovaj je plin, formule C2H4, kao sirovina toliko potreban i praktički samorazumljiv gotovo u svim gospodarskim sektorima u cijelom svijetu, da su postrojenja za preradu do Harveya radila punim kapacitetima ne bi li zadovoljila masovnu potražnju. Kako na etilen otpada 40% sve globalne prodaje kemikalija, to je svako malo, kako ga Hassan Ahmed iz Alembic Global Advisorsa naziva, ‘štucanje’, opasno. “Uragan je ipak puno više od štucanja, iz SAD-a stiže svaka peta tona etilena na tržištu i prekid isporuke i veća cijena će dramatično poremetiti odnose ponude i potražnje”, upozorava konzultant.

Iako su brojne kemijske tvornice u Teksasu projektiranje da izdrže ogromne vremenske nepogode, kombinacija jakog vjetra, njegova puta, trajanje i velike oborine uzrokuju dosad neviđenu ‘havariju’ u opskrbi industrije, kojoj će zasigurno pasti i dionice, reći će analitičari, koji tvrde da “nisu vidjeli ništa slično u 18-godišnjem praćenju kemijskog sektora na Wall Streetu”. Obzirom na to da se u proizvodnji etilena koristi prirodni plin, i potražnja za njim je, prema proizvođaču Dow Chemicalsu, tijekom Harveya opala za 141 milijuna kubika dnevno (8% redovne dnevne potrošnje) zbog zatvaranja postrojenja. Bez eti lena je ugrožen cijeli opskrbni lanac u proizvodnji plastike, pa je i 60 posto američke produkcije polipropilena zastalo. Brojni kupci nastavit će trošiti postojeće zalihe, no pitanje je koliko će one trajati, jer mnogi proizvođači već poručuju da neće moći ispoštovati buduće obveze prema naručiteljima.     

Komentari (1)
Pogledajte sve

jel bila neka industrija u zg nedavno koja je proizvodila etilen? samo da je sve unistiti i raz.je.bat…

New Report

Close