Erkan neuvjerljiva, turska lira opet tone

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2023. u 22:00
Foto: Pixabay

Središnja banka je u četvrtak podigla ključnu stopu za čak 650 baznih bodova, na 15 posto.

Turska lira opet je oslabjela na rekordno nisku vrijednost, za 3,3% u petak, nakon što skok kamatne stope središnje banke nije uvjerio tržišta da predsjednik Tayyip Erdogan napušta svoju neortodoksnu politiku. Lira je pala na 25,74 prema dolaru čime je njezin pad u ovoj godini premašio 27 posto.

Središnja banka je u četvrtak podigla ključnu stopu za čak 650 baznih bodova, na 15 posto, no daleko ispod očekivanja o snažnom pooštravanju monetarne politike u zemlji u kojoj inflacija je izvan kontrole. “Čini se da je prijelaz postupniji nego što smo mislili”, rekao je Goldman Sachs u bilješci ulagačima.

Središnja banka rekla je da će nastaviti zatezati monetarnu politiku “pravodobno i postupno” nakon prvog sastanka na čelu s guvernerkom Hafize Gaye Erkan, koju je Erdogan imenovao u svibnju.

Njezino imenovanje tržišta su protumačila kao mogući znak zaokreta u eksperimentiranju monetarnom politikom. U 2021. Središnja banka spustila je tjednu repo stopu s 19 posto na 8,5 posto unatoč rastu potrošačkih cijena što je pokrenulo snažan pad turske valute.

Komentirajte prvi

New Report

Close