Ericssonu jača prodaja 5G mreža

Autor: Tomislav Pili , 17. srpanj 2019. u 22:00
Operativna dobit porasla na 3,7 milijardi kruna/REUTERS

Švedska kompanija do sada je osigurala rješenja za gotovo dvije trećine svih komercijalnih 5G mreža.

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson objavio je u srijedu dobit u drugom tromjesečju u skladu s očekivanjima te je najavio da je na dobrom putu ostvarenja financijskih ciljeva za 2020. godinu uslijed snažne prodaje opreme za 5G mreže.

Operativna dobit porasla je s lanjskih 200 milijuna kruna na 3,7 milijardi kruna (351,5 milijuna eura), koliko su analitičari i očekivali.

Operativna dobit, isključujući troškove restrukturiranja iznosila je 370,5 milijuna eura, a operativna marža isključujući troškove restrukturiranja sedam posto. Prodaja je porasla sa 49,8 milijardi kruna na 54,8 milijardi kruna (5,2 milijarde eura) što je bolje od prognoza koje su sugerirale uprihođenih 53,2 milijarde kruna.

Bruto marža iznosila je 36,6 posto što je poboljšanje u odnosu na lanjskih 34,8 posto dok je bruto marža isključujući troškove restrukturiranja iznosila je 36,7 posto.

Organski rast prodaje iznosio je sedam posto u tromjesečju, uglavnom potaknut prodajom u Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji, komentirao je predsjednik kompanije Börje Ekholm.

"Vidimo snažan zamah u našem 5G poslovanju temeljem novih ugovora i komercijalnog puštanja u rad 5G mreža. Do sada smo osigurali rješenja za gotovo dvije trećine svih komercijalnih 5G mreža", izjavio je u priopćenju Ekholm.

Mreže su ostvarile još jedno solidno tromjesečje s organskim rastom prodaje od 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, potaknute investicijama u 4G i 5G u Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji, kao i povećanom isporukom vezano uz strateške ugovore.

Iako će strateški ugovori dugoročno pozitivno utjecati na maržu, utjecaj na kratkoročnu profitabilnost je negativan, najavila je kompanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close