Erdogan traži ‘hitan opći prekid vatre’, ali Putin je neumoljiv

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. ožujak 2022. u 14:29
FOTO: REUTERS/Yves Herman

Današnjim telefonskim pozivom Erdogan je treći čelnik neke zemlje članice NATO-a koji razgovara s Putinom od početka ofenzive, nakon njemačkog premijera i francuskog predsjednika.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je zatražio “hitan opći prekid vatre” u Ukrajini u razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom koji je na to spreman tek kad se Ukrajina prestane boriti te ispuni ruske zahtjeve, prenose agencije.

Prekid vatre ublažio bi zabrinutost zbog teškog humanitarnog stanja, naglasio je Erdogan u telefonskom razgovoru prema priopćenju iz njegova ureda.

“Predsjednik Erdogan rekao je da bi trenutačni prekid vatre ne samo ublažio zabrinutost zbog humanitarnog stanja u regiji veći i otvorio mogućnost za traženje mirnog rješenja i ponovio svoj poziv ‘da zajednički utremo put miru”, objavio je njegov ured.

“Erdogan je naglasio važnost da se sada hitno poduzmu koraci kako bi se proglasio prekid vatre, otvorili humanitarni koridori i potpisao mirovni sporazum”, citira Reuters ured Turskog predsjednika.

Putin je kazao da operacija teče prema planu i rasporedu te je izrazio nadu da će ukrajinski pregovarači zauzeti konstruktivan pristup na razgovorima i uzeti u obzir stanje na terenu, objavio je Kremlj.

Bilo bi “naivno” očekivati rezultate pregovora Ukrajina-Rusija dok se vode borbe, rekao je Erdogan.

Turski ministar obrane u nedjelju je zatražio hitan prekid vatre koji bi omogućio Ankari da evakuira svoje građane iz Ukrajine.

U izjavi nakon jednosatnog razgovora tursko predsjedništvo navodi da je Erdogan Putinu izrazio spremnost da pomogne u traženju mirnog rješenja za rat u Ukrajini.

Razgovarali su i o bilateralnim pitanjima, navodi Ankara.

Dvojica državnika razgovarala su nekoliko dana uoči Diplomatskog foruma u južnom turskom gradu Antaliji  od 11. do 13. ožujka na kojem bi trebao sudjelovati ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

Turska želi da šefovi diplomacije Ukrajine i Rusije dođu i razgovaraju na tom forumu, no nije sigurna hoće li oni moći sudjelovati.

Erdogan, koji Putina naziva “prijateljem” razgovarao je s njim 23. veljače, dan prije ruske invazije. Današnjim telefonskim pozivom Erdogan je treći čelnik neke zemlje članice NATO-a koji razgovara s Putinom od početka ofenzive, nakon njemačkog premijera i francuskog predsjednika.

Turska ima dobre odnose s Rusijom u obrani, trgovini, energetici i turizmu jer ugošćuje milijune Rusa svake godine, ali je i prodala dronove Ukrajini, što je razbjesnilo Moskvu, a protivi se i ruskoj politici u Siriji te Libiji, kao i ruskoj aneksiji Krima iz 2014.

Komentirajte prvi

New Report

Close