EPS i dalje bez konkurencije

Autor: Poslovni.hr , 10. svibanj 2018. u 22:00
Električna energija u Srbiji jeftinija je 50 posto nego u Hrvatskoj, Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Privatni trgovci ne prodaju struju kućanstvima jer je jeftina.

Iako je već duže od tri godine tržište struje u Srbiji potpuno liberalizirano, električnu energiju kućanstvima još prodaje samo Elektroprivreda Srbije (EPS), piše Danas.

Mogućnost da konkuriraju EPS-u, kada je riječ o opskrbi strujom stanovništva, imaju privatni trgovci koji posluju u Srbiji, ali je nijedan nije iskoristio zbog toga što aktualna cijena struje nije ekonomski opravdana, što znači da bi ti ponuđači radili na vlastitu štetu.

Srpska država i dalje, zbog teške ekonomske situacije u zemlji, socijalnu politiku vodi preko cijene struje, zbog čega je ona znatno niža nego što je to slučaj u drugim zemljama regije i Europe. Cijene struje u Srbiji su zapravo prilagođene primanjima građana, ali su još daleko od ekonomske logike kojom se vode privatni trgovci nezainteresirani za prodaju struje bez zarade.

Slobodan Ružić, direktor konzultantske tvrtke Energy Saving Group i bivši zamjenik ministra energetike Srbije, za Danas kaže da maloprodajna cijena struje za kućanstva nije realna i da je to jedini razlog zbog kojeg privatni trgovci ne prodaju električnu energiju kućanstvima.

Ružić objašnjava da cijena od 6,4 eurocenta po kilovat satu nije realna niti za EPS, te da ne pokriva proizvodne troškove te kompanije.

“Međutim, EPS ima mogućnost da po znatno višim i ekonomski opravdanim cijenama prodaje struju velikim kupcima u Srbiji i regiji, te na taj način nadoknađuje gubitke nastale u trgovini strujom za kućanstva”, navodi Ružić.

Električna energija u Srbiji jeftinija je 19 posto nego u Makedoniji, 20 posto nego u Albaniji, 21 posto nego u BiH, 31 posto nego u Crnoj Gori i čak je 50% niža od cijene struje u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close