Engleski prvoligaši privukli pažnju investicijskih fondova

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 02. prosinac 2015. u 22:00
Ulaganje u nogomet siguran put do zarade/REUTERS

Premier liga je lani generirala operativnu dobit od 614 mil. funti, što je gotovo tri puta više od rekorda njemačke Bundeslige iz 2012./2013.

Iako engleski nogometni klubovi već neko vrijeme nose titulu igrački ruskih milijardera i arapskih šeika, izgleda da je došlo vrijeme i za novu vrstu vlasništva.

Naime, engleski su prvoligaši privukli pažnju i investicijskih fondova. Tako je Bournemouth FC prodao 25 posto udjela PEAK6 – u, investicijskom fondu iz Chicaga na čijem je čelu financijer Matt Hulsizer. Nedugo nakon su vlasnici Crystal Palacea zaključili  prodaju manjinskog udjela Joshu Harrisu i Davidu Blitzeru, američkim rukovoditeljima investicijskih fondova koji u svom portfelju već imaju kupnju sportskih momčadi. Iako ovo nije prvo američko ulaganje u europski nogomet, jer Manchester United, Arsenal i Liverpool već jesu u američkom vlasništvu, prvi put da profesionalni ulagači posežu za manjinskim udjelom određenog kluba, prenosi The Financial Times.

 

500posto

rasla su sponzorstva Crystal Palacea

Harris i Blitzer posjeduju udjele u američkim košarkaškim klubovima, pri čemu dodavanje nogometa u njihov vlasnički portfelj otvara mogućnosti udruživanja oglašivača i sponzora na novom, obogaćenom tržištu. Ulagačima je nogomet obično privlačan iz dvaju razloga, od kojih je jedan brz rast prihoda, a drugi bolja kontrola troškova. Navedeno podrazumijeva i veće mogućnosti zarade i poboljšanu sigurnost investicija, čemu u prilog ide i vrijednost dionica Manchester Uniteda izlistanih na njujorškoj burzi koja je ove godine porasla gotovo za petinu. Naravno, čvršća upravljačka struktura podrazumijeva i bolju pregovaračku poziciju ključnu za nove investcije.

"Nakon što su klubovi dva desetljeća bili vrlo uspješni u ostvarivanju prihoda, sad su konačno u mogućnosti dio prihoda i zadržati. I to dok je trenutno u Premier Ligi vrlo teško zaraditi", komentirao je Dan Jones iz Deloittea. Prednosti ulaska u Premier ligu višestruke su. Crystal Palace je u prvoj sezoni Premier lige igračima omogućio dvaput veće plaće, dok su prihodi, mahom proistekli iz televizijskih prava, nagrada i sponzorstava porasli za više od 500 posto. Premier liga je prošle godine generirala operativnu dobit od 614 mil. funti, što je gotovo tri puta više od rekorda njemačke Bundeslige iz 2012./2013.

Trevor Watkins, partner u odvjetničkoj kući Pinsent Masons, procjenjuje da prosječan klub Premier lige, izuzev četiri najbolja, vrijedi između 120 i 150 mil. funti. Za usporedbu, Aston Villa je u trenutku kad je 2006. prelazila u vlasništvo Randy Lernera vrijedila 62 mil. funti, a West Ham 100 mil. funti. No, Chelsea je u ponedjeljak izvijestila o 23 milijuna funti gubitka za sezonu 2014/2015., iako su za sljedeću već najavili potencijalno rekordnu dobiti zahvaljujući novim ugovorima o pravima prijenosa utakmica te sponzorskim ugovorima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close