Engleski klubovi iduće sezone ostaju bez 540 milijuna funti prihoda od ulaznica

Autor: Poslovni dnevnik , 06. rujan 2020. u 22:00
Završnica prošle sezone odigrana je pred praznim tribinama/REUTERS

Od listopada se stadioni djelomično otvaraju za gledatelje, ali će u prosjeku biti popunjeno tek 23 posto ukupnog kapaciteta.

Klubovi najbogatije nogometne lige na svijetu, engleskog Premiershipa, procijenili su da će im prihodi iduće sezone pasti za 540 milijuna funti (4,6 milijardi kuna) zbog epidemioloških mjera.

Kako piše Financial Times koji je imao uvid u procjene dužnosnika engleske nogometne lige, 20 klubova koji igraju u najelitnijem razredu ostat će bez više od pola milijarde funti prihoda od ulaznica kada u listopadu na snagu stupi mjera djelomičnog otvaranja stadiona za gledatelje. Naime, navijači će u prosjeku moći zauzeti tek 23 posto kapaciteta stadiona.

16

milijuna funti dodatno će klubove stajati održavanje epidemioloških mjera tijekom utakmica

Tamošnji nogometni savez je procijenio i da će održavanje ostalih epidemioloških mjera kako bi se suzbilo širenje koronavirusa na stadionima stajati klubove dodatnih 16 milijuna funti.

Procjene gubitka prihoda znače da engleskim prvoligašima prijeti i druga godina financijskih gubitaka. No, to nije jedina loša vijest za poslovodstvo nogometnih klubova. Krajem prošloga tjedna engleska je liga prije roka prekinula trogodišnji ugovor o TV-pravima s kineskim digitalnim nakladnikom PPTV vrijedan 700 milijuna dolara.

PPTV je u vlasništvu internetskog trgovca Suninga, a spor je izbio zbog plaćanja TV-prava tijekom pandemije. Naime, PPTV nije uplatio ratu za ožujak, kada je zbog mjera izolacije prekinuto englesko nogometno prvenstvo.

Premier liga je postigla dogovor s ostalim TV-kućama o rabatu od 330 milijuna funti zbog tromjesečne suspenzije utakmica.

850

milijuna funti prošle su sezone smanjeni prihodi engleske nogometne lige zbog utjecaja pandemije

Međutim, takav dogovor nakon višetjednih pregovora nije postignut s PPTV-om. Kineska strana navodno ne želi plaćati punu vrijednost TV-prava „po istoj cijeni i uvjetima kao i prije izbijanja pandemije“, tvrde upućeni izvori FT-a.

Kako bi ublažili financijski udarac koji ih očekuje, poslovodstva engleskih klubova intenzivno lobiraju kod vlade da se ublaže mjere koje se tiču dolaska navijača na utakmice.

„Izgradili smo naš poslovni model oko procjene da ćemo imati popunjenost stadiona između 98 i 100 posto na svakoj utakmici“, tvrdi jedan nogometni dužnosnik.

„Sve manje od toga očito će biti izazov za nas“, dodao je. Projekcije govore da su ukupni prihodi engleskih klubova prošle sezone smanjeni za 850 milijuna funti, kako zbog izgubljenih TV-prava, tako i gubitka prihoda od ulaznica s obzirom da su se utakmice igrale pred praznim tribinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close