Energija iz Rusije i izvoz u Kinu učinili su Njemačku ekonomskim bolesnikom

Autor: Josipa Ban , 03. lipanj 2022. u 07:58
Kancelar Olaf Scholz poručio je kako tvrtke moraju naučiti da se sva jaja ne drže u jednoj košari/REUTERS

Najsnažnije europsko gospodarstvo ozbiljno je poljuljano, smatraju analitičari.

Najsnažnije europsko gospodarstvo, ono njemačko, ozbiljno je poljuljano, upozoravaju pojedini analitičari, a prenosi Bloomberg. Aline Schuiling, viša ekonomistica u ABN Amro, upozorava da je Njemačka u katastrofalnoj ekonomskoj situaciji.

“Zabrinutost oko njezinih izgleda opravdana je”, kaže uz prognozu da će njemačka proizvodnja biti smanjena u drugom tromjesečju. Mišljenje sa Schuiling dijele ekonomisti Bank of America Merrill Lynch i Banco Santader koji očekuju rast od tek 0,4 posto.

Europska komisija pak očekuje da će ove godine samo Estonija rasti sporije od Njemačke, uz očekivanja da će inflacija u obje zemlje biti viša od prosjeka europodručja 19 zemalja.

Više razloga
A za ovako pesimistične prognoze više je razloga. Njemačku, kao uostalom i sve ekonomije svijeta, prije svega pogodila je pandemija koronavirusa. A ona je donijela mnogo neugodnih nuspojava – prekide u opskrbnim lancima te dodatne troškove i zaduživanje zbog izdašnih mjera pomoći koje su vlade davale građanima i poduzetnicima.

No s ratom u Rusiji stvari su se za najveće europsko gospodarstvo dodatno zakomplicirale. Komplikacije su rezultat više ekonomskih politika. Prije svega Njemačka je godinama gurala izvoz u Kinu dok je istovremeno s Rusijom gradila, mnogi će danas prigovoriti, presnažne energetske veze.

A kako je njemačko gospodarstvo snažno oslonjeno na proizvodnju prekidi u opskrbnim lancima i rast cijena energenata čini ga izuzetno krhkim.

0,4

posto ove će godine rasti njemački BDP, a sporija je samo Estonija

Njemački proizvođači sve ove situacije itekako osjećaju. Njih oko 77 posto žali se da im nedostatak materijala i opreme šteti poslovanju. Proizvođači su strojeva, tako svoja predviđanja rasta proizvodnje smanjili s četiri na samo jedan posto.

No analitičari kritiziraju da ovakva situacija proizlazi iz ignoriranja geopolitičkih rizika. Njemačka je riskirala sve kako bi ojačala svoju proizvodnu bazu te kako bi ostvarila visoke stope gospodarskog rasta.

I bivša kancelarka Angela Merkel i njezin prethodnik Gerhard Schröder pojačali su oslanjanje zemlje na jeftinu energiju iz Rusije, istovremeno ohrabrujući tvrtke da posluju u Kini, kritiziraju ih danas mnogi.

Plaćanje visoke cijene
A njima se priključuje milijarder George Soros koji sa Svjetskog gospodarskog foruma poručuje da je “to Njemačku učinilo najboljom ekonomijom u Europi, ali sada mora platiti visoku cijenu”.

Pred nasljednikom Angele Merkel, Olafom Scholzom mnogo je posla i izazova. S istog mjesta s kojeg politiku njegove zemlje Soros kritizira, poručuje da Njemačka mora hitno diverzificirati lance opskrbe i izvozna tržišta. “Mnoge se tvrtke moraju suočiti s tim. Često su kršili ono što su naučili na početku školovanja; da ne stavljaju sva jaja u jednu košaru”, poručuje Scholz.

Dodatan problem za Njemačku, osim industrije, sada predstavlja i inflacija, odnosno udarac na standard građana. Troškovi za hranu primjerice, ove su godine 250 eura viši po osobi, otkriva studija Allianza SE. Viši troškovi pak ostavljaju manje prostora za potrošnju.

Usto, Nijemci će vjerojatno dobar dio uštede potrošiti izvan domovine, odnosno na ljetovanjima u mediteranskim zemljama. Ipak, nije sve tako crno. Ublažavanje pandemijskih karantena u Pekingu i Šangaju moglo bi pomoći u podizanju potražnje za njemačkom robom i otklanjanju nekih uskih grla u lancu opskrbe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close