Embraer i Boeing dobili odobrenje

Autor: Poslovni dnevnik , 28. siječanj 2020. u 21:59
Proizvodnja putničkih zrakoplova prelazi američkoj kompaniji/REUTERS

Zeleno svjetlo iz Brazila.

Brazilska antimonopolna agencija CADE odobrila je u sporazum o zajedničkom ulaganju proizvođača aviona Embraer i Boeing, no još uvijek se čeka odobrenje europskog regulatora.

CADE smatra da se Boeing i brazilski Embraer međusobno ne natječu na istom tržištu te da ugovor između njih ne predstavlja povredu konkurencije.

Dvije su tvrtke sklopile sporazum prema kojemu će u prvoj fazi Boeing steći kontrolu nad 80 posto imovine Embraera povezane s proizvodnjom putničkih zrakoplova srednjega kapaciteta. Drugi dio sporazuma uključuje stvaranje zajedničkog poduzeća koje će proizvoditi vojni transportni zrakoplov KC-390, pri čemu će brazilska tvrtka kontrolirati 51 posto udjela u tom poduzeću.

Troškovi zajedničkog ulaganja procijenjeni su na 5,26 milijardi dolara. Analitičari smatraju da će zajednički poduhvat Embraera i Boeinga rezultirati strateškim partnerstvom, od kojega bi Embraer mogao profitirati u smislu bliže tehnološke i komercijalne suradnje s Boeingom.

Istodobno, niša komercijalnog zrakoplovstva u kojoj je prisutna snažna konkurencija iz Europe koju čini Airbus, prijeći će u područje odgovornosti američke tvrtke, smatraju poznavatelji tržišta.

Europski regulator je lani zatražio više od milijun i pol stranica dokumenata o kupoprodajnim ugovorima. Zahtjev za dostavom tako opsežne dokumentacije upućuje na veliku zabrinutost Europske komisije zbog ugovora koji će, smatraju u Bruxellesu, smanjiti broj vodećih igrača na globalnom zrakoplovnom tržištu s tri na dva.

Komentirajte prvi

New Report

Close