Američki milijarder i vlasnik Tesle ‘okrenuo ploču’ u strahu od kineske odmazde

Autor: Domagoj Puljizović , 27. svibanj 2024. u 13:49
Osebujni lider Tesle, Elon Musk, nakon što je tvrdio da Kina uništava američku proizvodnju sada se protiv nametima/Reuters

Elon Musk protiv države: Porast carina na električne automobile iz Kine sad mu smeta.

Čelnik Tesle Elon Musk prošlog je tjedna na tehnološkoj konferenciji u Parizu izjavio da se protivi američkim carinama na kineska električna vozila (EV), nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden učetverostručio namete na električna vozila uvezena iz Kine.

“Ni Tesla ni ja nismo tražili te tarife, dapače… Bio sam iznenađen kada su najavljene. Stvari koje koče slobodnu razmjenu ili narušavaju tržište nisu dobre”, izjavio je multimilijarder putem videoveze pred ulagačima.

Carine su nepotrebne
Muskov komentar u suprotnosti je s upozorenjem koje je dao u siječnju da će kineski proizvođači automobila “uništiti” konkurente iz drugih zemalja ne bude li Washington uveo trgovinske prepreke.

Prošlog tjedna Bijela kuća je, naime, objavila nove mjere, uključujući stopostotne carine na električna vozila iz Kine kao odgovor na nepravedne politike Pekinga, namijenjene zaštiti radnih mjesta u SAD-u. “Tesla se prilično dobro natječe na tržištu u Kini bez carina. Ja sam za to da ih nema”, dodao je Musk, prenosi Reuters.

1,7

milijuna automobila Tesle prodano je u deset godina u Kini

Biden je zadržao brojne carine na Kinu koje je uveo njegov prethodnik Donald Trump, istovremeno povećavajući trgovinski pritisak na Peking. Čelni čovjek SAD-a prošlog je tjedna obećao da neće dopustiti Kini da “nepošteno kontrolira tržište” električnih vozila i druge ključne robe, uključujući baterije, računalne čipove i osnovne medicinske potrepštine.

Peking je kao odmazdu pokrenuo antidampinšku istragu uvoza široko korištene plastike iz SAD-a, EU, Tajvana i Japana. Najavu kineskog Ministarstva trgovine da će istražiti uvoz polioksimetilena, kopolimera koji se koristi u proizvodnji elektronike i automobila, SAD i Europa prepoznali su kao signal za uzvratni udarac Pekinga.

Druga najveća ekonomija svijeta prošlog je tjedna dala naznake da bi na automobile s velikim motorima uvezene iz EU-a i SAD-a mogla nametnuti carine od čak 25%. Europska komisija, koja nadzire trgovinsku politiku EU-a, do 4. srpnja trebala bi odlučiti hoće li uvesti mjere protiv uvoza električnih vozila kineske proizvodnje, piše BBC.

Gigatvornica u Kini
Kineski proizvođači automobila, koji imaju 30% ili više troškova u odnosu na europske konkurente, zauzeli su 19% europskog tržišta električnih vozila prošle godine, u odnosu na 16% u 2022., pokazuju podaci think-tanka Rhodium Group.

Inače, Tesla je u četvrtak započela izgradnju tvornice za proizvodnju baterija u Šangaju samo nekoliko tjedana nakon što je Musk iznenada posjetio Kinu kako bi ojačao prodaju automobila koja je u padu. Dionice Tesle pale su u četvrtak za 3,5%, a na godišnjoj razini za oko 30%, navodi Reuters.

Tvornica, čija je izgradnja najavljena u travnju 2023., s radom planira započeti u prvom kvartalu 2025., a prema najavi kineske državne tvrtke Lingang Group, godišnje će moći proizvesti deset tisuća Megapakova, velikih baterija koje se koriste za pohranu ogromnih količina električne energije.

Postrojenje će bti smješteno blizu Gigatvornice, najvećeg Teslinog postrojenja izvan SAD-a koje proizvede gotovo milijun automobila godišnje. Projekt vrijedan 200 milijuna dolara u realizaciju je krenuo u jeku rastućih napetosti između Pekinga i Washingtona uzrokovanih geopolitičkim i ekonomskim trzavicama, navodi CNN.

Muskova tvrtka u Kini prodala je više od 1,7 milijuna automobila otkako je prije deset godina ušla na tamošnje tržište, no automobilska tvornica odlučila je smanjiti proizvodnju najprodavanijeg Muskovog EV-a Model Y za najmanje 20% od ožujka do lipnja.

Podaci Kineske udruge proizvođača automobila (CAAM) pokazali su da je proizvodnja modela Y u Kini iznosila 49.498 jedinica u ožujku i 36.610 u travnju, što je 17,7% odnosno 33% manje u usporedbi s prošlom godinom, javlja Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close