Elon Musk je kupio vrlo ozbiljan udio u Twitteru, cijena dionice skočila nakon objave

Autor: Lucija Špiljak , 04. travanj 2022. u 14:20
Foto: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB /DPA/PIXSELL

Otkrio pasivni udio u toj kompaniji.

Izvršni direktor Tesle i milijarder Elon Musk kupio je udio u Twitteru, i to prilično ozbiljan – 9,2 posto dionica vrijednih gotovo tri milijarde dolara, prema izvještaju američke Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC).

Ovim je potezom Musk postao jedan od najvećih dioničara tvrtke s četiri puta više dionica od samog osnivača ove društvene mreže, Jacka Dorseya, čiji udio iznosi 2,25 posto. Vrijednost dionica Twittera porasla je za više od 25 posto nakon Muskove objave o pasivnom udijelu u toj kompaniji.

“Musk bi ovdje na Twitteru mogao pokušati zauzeti agresivniji stav”, rekao je analitičar Wedbusha Dan Ives u ponedjeljak u CNBC-jevom “Squawk Boxu”. “Ovo bi na kraju moglo dovesti do neke vrste preuzimanja tvrtke.”

Dionice je Musk kupio nedugo nakon što je kritizirao Twitter po pitanju slobode govora, o čemu je dijelio i ankete, a tada je rekao i da razmišlja o pokretanju vlastite tvrtke za društvene mreže, stoga su krenule nove spekulacije.

Na Twitteru ga prati više od 80 milijuna ljudi, a on se pritom ne libi dijeliti detalje o svojim tvrtkama, posebno financijama, zbog čega je protiv njega u nekoliko navrata pokrenuta i istraga, a neke od objava utjecale su na pad vrijednosti Tesle.

Primjerice, prije tri godine tweetao je da ima osigurano financiranje” za preuzimanje Tesle u privatno vlasništvo po cijeni od 420 dolara po dionici, za što se ispostavilo da je dezinformacija. Sljedećih 12 mjeseci odnos dioničara Tesle i Muska bio je napet nakon te objave, a Muskova tvrtka se unatoč rekordima u poslu morala suočiti sa sudskim sporovima, državnim istragama i otpuštanjima.

Komentirajte prvi

New Report

Close