Elizabeth Holmes prijeti 20 godina zatvora: ‘To je bila zbilja velika ideja’

Autor: Poslovni dnevnik , 24. studeni 2021. u 08:01
Elizabeth Holmes/Reuters

Na vrhuncu Theranos je vrijedio 9 mlrd.dolara, a Holmes je u vlasništvu imala pola kompanije.

U iznenađujućem potezu na suđenju Elizabeth Holmes, osnivačici kompanije Theranos kojoj se sudi zbog stotina milijuna dolara teške prevare ulagača i prijeti joj 20 godina zatvora, obrana je za svjedoka pred porotu izvela Holmes.

“Mislili smo da je to zbilja velika ideja”, rekla je poroti, prenosi FT. Optužnica ju tereti da je lagala o navodnim svojstvima uređaja koji je trebao dramatično reducirati neugodu vađenja krvi i troškove krvnih testova.

Theranos Edison reklamiran je kao uređaj veličine osobnog kompjutera koji može izvaditi malu količinu krvi kroz “nanotainer” i provesti više od 200 testova. Njezino svjedočenje fokusiralo se na početke Theranosa kojim obrana želi uvjeriti porotu da je mlada poduzetnica (danas joj je 37) cijelim srcem vjerovala da je tehnologija ambiciozna, ali moguća.

U jednom trenu pokazala je prezentaciju koju je pripremio Ian Gibbons, nekadašnji glavni znanstvenik Theranosa, opisujući detaljno korake u razvoju. Gibbons je počinio samoubojstvo 2013., nekoliko dana prije nego je trebao svjedočiti o tužbi zbog krađe patenta tehnologije kojom se kompanija služila.

Pokušavajući pobiti optužbe da je Theranos razvijao tehnologiju u dubokoj tajnosti obrana je pokazivala ‘slideove’ dokumentacije o partnerskoj suradnji u istraživanjima i recenziranim studijama, poput one s londonskom Royal Marsden bolnicom u suradnji s AstraZenecom.

“Dati najbolje od sebe i ne uspjeti nije kriminal”, poručio je poroti odvjetnik Lance Wade koji brani Holmes. No, pozivanje optužene na klupu za svjedoke otvara mogućnost za unakrsno ispitivanje.

Holmes je optužena za prijevaru i udruživanje za počinjenje prijevare, no izjasnila se da nije kriva. Na vrhuncu fame Theranos je vrijedio 9 milijardi dolara, a Holmes je u vlasništvu imala oko polovine kompanije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close