Elektroprivreda CG kupuje telekom operatera M:tel

Autor: Poslovni dnevnik , 12. srpanj 2016. u 22:00
Dvije kompanije već su strateški partneri na projektu postavljana optičkog kabela na dijelu mreže EPCG-a/Fotolia

Elektroprivreda Crne Gore želi se pozicionirati u području telekomunikacija zbog podizanja kvalitete svojih usluga.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) zainteresirana je za kupnju većinskog paketa dionica telekom operatera M:tel, odnosno njegovog crnogorskog dijela, prenosi Radio Antena M. Iz Direkcije za odnose s javnošću EPCG-a rečeno je da su već održani prvi razgovori i da je rukovodstvu M:tela predstavljena zainteresiranost za kupnju mobilnog operatera.

"Prodaja dijela dionica M:tela isključivo je u nadležnosti naših vlasnika", rekao je izvršni direktor M:tela Vladimir Lučić.  Vlasnici su crnogorske telekom kompanije sTelekom Srbija sa 51 posto udjela i Telekom Srpske koji drži 49 posto dionica. S druge strane, Telekom Srbija, kompanija u državnom vlasništvu čija je privatizacija pokušana nekoliko puta, većinski je vlasnik Telekoma Srpske (sada također M:tela), kojeg je kupila 2006. godine za 646 milijuna eura.

Novi mobilni operater?
EPCG se želi pozicionirati u području telekomunikacija zbog podizanja kvalitete svojih usluga, objašnjavaju crnogorski mediji. U projekt "pametnih brojila" crnogorska kompanija uložila je oko 80 milijuna eura i po tome tome je lider u regiji. Riječ je o je učinkovitom sustavu distribucije elekrične energije koji uklanja gubitke na mreži i poboljšava pouzdanost opskrbe.M:tel ima izrazito kompatiblnu djelatnost s Elektroprivredom CG, te je radi zaokruživanja sustava usluga "smart home" EPCG počela razgovore sa M:telom.

 

80milijuna

eura uložila je Elektroprivreda CG u tzv. pametna brojila

No, čelnici EPCG-a razmišljaju i o razvoju vlastite telekomunikacijske mreže i mobilnog operatera, u slučaju da ne kupe M:tel.Usto, dvije kompanije su već u strateškom partnerstvu, EPCG je omogućio M:telu da na dijelu njegove mreže postavi optičke kabele. M:tel se ugovorom obvezao na cijelu investiciju, a EPCG će dobiti u vlasništvo pola kapaciteta. Optička veza koristit će EPCG-u i za sustav brzog informiranja nadležne službe o stanju mreže i mogućim problemima. 

Zarada državnih tvrtki
"M:tel je prošle godine krenuo u razvoj fiksne kabelske mreže, riječ je o vrlo zahtjevnom projektu jer je teško izgraditi paralelnu optičku infrastrukturu. Kao alternativni operator potpisali smo niz sporazuma o korištenju infrastrukture s EPCG-om, CGES-om, komunalnim gradskim poduzećima, infrastrukturom željeznice. Ti sporazumi su nam omogućili da koristeći infrastrukturu tih poduzeća dođemo do korisnika u prigradskim naseljima koji su imali najlošiji internet i da im omogućimo jednaku brzinu kao u središtu grada.

S druge strane, državne kompanije će kroz optičku infrastrukturu koju im dajemo u vlasništvo i plaćanje raznih naknada, dobiti više milijuna eura. Takav način suradnje je i preporučen EU direktivama o izgradnji novih optičkih infrastruktura. Jedan od glavnih projekata za EU je izgradnja brzog interneta do svakog kućanstva do 2020. S našim projektom Crna Gora će postići taj cilj ranije od zadanog EU roka, a u njega smo za godinu i pol investirali 45 milijuna eura", kaže izvršni direktor M:tela Vladimir Lučić. 

Brzi razvoj M:tela

Imaju 325.000 korisnika
Kompanija M:tel u travnju 2007. godine dobila je licenciju za trećeg operatora u Crnoj Gori. Mreža je počela s komercjalnim radom 9. srpnja 2007. godine i dosad je otvoreno 16 poslovnica u 14 gradova Crne Gore. M:tel ima oko 325.000 korisnika mobilne telefonije, s pokrivenošću 98% stanovništva i oko 3500 korisnika fiksne telefonije.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close