Elektromreža Srbije kupila 10 posto CGES-a

Autor: Poslovni dnevnik , 31. prosinac 2015. u 12:30
Država je vlasnik 55% dionica CGES-a

Crnogorski elektroprijenosni sustav dobio suvlasnika.

Elektromreža Srbije (EMS) kupila je na Montenegro burzi 10 posto dionica Crnogorskog elektroprijenosnog sustava (CGES), odnosno 14,5 milijuna dionica čija je vrijednost nešto veća od 13,8 milijuna eura. Crnogorski mediji prenose da je cijena po dionici iznosila 95 centi i da su dionice prodane kroz 197 transakcija.

Zbog toga je cijena dionica CGES-a porasla 9,2 posto. Kupnjom tog udjela Elektromreža Srbije dobit će mjesto u Odboru direktora Crnogorskog elektroprijenosnog sustava i imat će pravo na dividendu. To je značajno ne samo za Elektromrežu Srbije, već i za Srbiju, jer se EMS dosad nije širio izvan granica države.

Crnogorski elektroprijenosni sustav vlasnik je više od 1300 km dalekovoda kao i brojnih trafostanica. Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je početkom prosinca širenje srpskog energetskog sustava u regiju, navodeći Crnu Goru i Republiku Srpsku. Država Crna Gora vlasnik je 55 posto dionica CGES-a, dok je talijanska Terna vlasnik oko 22 posto dionica, a manjinski dioničari imaju oko 23 posto dionica. Ima ih oko 8000, od kojih se neki kriju iza castodi računa, navode crnogorski mediji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close