‘Eksplozija cijena’ u popularnom njemačkom lancu, evo što se događa

Autor: Poslovni.hr , 31. srpanj 2023. u 08:40
FOTO: Eduardo Soares/Unsplash

Od ponedjeljka, 31. srpnja, poznati trgovački lanac Penny planira “ekspoloziju” cijena pojedinih proizvoda.

Iz ovog trgovačkog lanca najavljuju kako će bečke kobasice (Wiener Würstchen) umjesto 3,19 koštati 6,01 euro, organski jogurt će s 1,16 poskupjeti na 1,56 eura. Riječ je o eksperimentu kojim Penny kupcima želi dati do znanja kolika je stvarna cijena tih proizvoda kad se uzme u obzir proizvodnja hrane, utjecaj na klimu, vodu, zdravlje, prenosi Fenix magazin.

Eksperiment će trajati tjedan dana.

Poskupljenje je najavljeno samo za Sjevernu Rajnu-Vestfaliju, a poskupjet će ukupno devet proizvoda. Kako su najavili iz Pannya, žele izazvati cjenovni šok kao dio eksperimenta.

Kazali su kako će samo samo devet od više od 3.000 proizvoda, koliko im je u asortimanu, poskupjeti. Cjelotjedna kampanja u svih 2.150 poslovnica namijenjena je podizanju svijesti kupaca o problemu.

To bi bile “prave cijene”, izračunali su znanstvenici s Tehničkog sveučilišta u Nürnbergu i Sveučilišta u Greifswaldu, koje bi uključivale ne samo uobičajene troškove proizvodnje nego i učinke proizvodnje hrane na klimu, vodu i zdravlje.

Lažemo sami sebe ako se pretvaramo da današnja proizvodnja hrane nema skrivenih troškova za okoliš, kaže Amelie Michalke, koja proučava ekološke i društvene učinke poljoprivredne proizvodnje na Sveučilištu u Greifswaldu.

Komentirajte prvi

New Report

Close