Najveći potres u povijesti: Ekonomski program populista isisava stotinu milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 15. svibanj 2018. u 13:33
Foto: Thinkstock

Za M5S-ov univerzalni dohodak treba izdvojiti od 17 do 30 milijardi eura dok će Ligin proporcionalni porez stajati 80 milijardi eura.

Dok nova talijanska vlada polako dobiva obličje, ekonomski analitičari smatraju kako će dvije populističe stranke koje dolaze na vlast vrlo teško ostvariti svoja predizborna obećanja. Naime, oživotvorenje programa Pokreta pet zvijezda (M5S) i krajnje desne Lige donio bi najveći ekonomski potres u modernoj talijanskoj povijesti.

Tko će biti 'treća osoba'
Nakon što su tijekom vikenda čelnici M5S-a i Lige, Luigi Di Maio i Matteo Salvini, postigli okvirni koalicijski sporazum nazvan "Ugovor za vladu promjena", za ponedjeljak se očekivalo da će objaviti ime zajedničkog kandidata za premijera. Do zaključenja broja to ime još nije bilo poznato. Sastanak predsjednika Sergia Mattarelle s Di Maiom bio je predviđen za 16.30 sati, a sa Salvinijem u 18 sati. Kako pišu talijanski mediji, kandidat za mjesto predsjednika vlade trećeg po snazi europskog gospodarstva treba biti "treća osoba" koja nije član ni Lige ni M5S-a.

Usto bi trebala imati ugled na međunarodnom planu i biti kadra pomiriti politiku Bruxellesa s euroskeptičnim tonovima buduće vlade. Podsjetimo, koalicija ovih dviju antisistemskih stranaka za mnoge je veliko iznenađenje, a koalicija je već dobila i epitet "političkog eksperimenta". No, s obzirom na rezultate izbora u ožujku na kojima nijedna stranka nije dobila većinu mjesta u parlamentu, u neku je ruku rezultat poslijeizborne pat-pozicije. M5S na izborima je osvojio 32 posto glasova, a Liga 17 posto.

 

15 mlrd.

eura godišnje stajao bi prijedlog o napuštanju mirovinske reforme

No, ankete pokazuju kako obje stranke bilježe rast popularnosti i nakon izbora. Kako sada stvari stoje, oporbu će činiti dosadašnja vladajuća Demokratska stranka s lijevog centra te Naprijed Italija nekadašnjeg premijera Silvija Berlusconija.  Ako je suditi po reakciji financijskih tržišta, instaliranje vlade populističkih stranaka koje obećavaju napuštanje eura i pravila financijske discipline, spuštanje dobne granice za umirovljenje te univerzalni dohodak investitori potpuno ignoriraju.

Oko podneva indeks Milanske burze FTSE MIB bio je tek u blagom minusu od 0,3 posto, a bitnijih promjena nije bilo ni u prinosu na 10-godišnju obveznicu koji je narastao tri bazna boda na 1,90 posto. Samo najvažnije obećanje M5S-a o univerzalnom dohotku za siromašne stajalo bi riznicu oko 17 milijardi eura godišnje.

Najveći potres u povijesti
Ligina perjanica, proporcionalni porez od 15 posto za građane i kompanije, smanjila bi godišnje prihode proračuna za 80 milijardi eura. Napuštanje mirovinske reforme stajalo bi dodatnih 15 milijardi eura. Udarcima za financijski sustav treba pribrojati i ideju stvaranja paralelne valute kojom bi vlada otplatila dugove prema poduzećima. "Ako ta obećanja budu implementirana, to će biti najveći potres za talijanski ekonomski sustav u modernoj povijesti", ističe za Reuters Wolfgang Munchau, čelnik londonskog think-tanka Eurointelligence.

No, analitičari velikih europskih banaka smatraju kako nema jamstava da će radikalna obećanja biti i ispunjena, a što objašnjava izostanak snažnije negativne reakcije tržišta.U Barclaysu smatraju kako će dio obećanja biti vrlo teško ispuniti, a vjerojatno je da Liga i M5S neće moći računati na punu parlamentarnu podršku u zakonodavnom praćenju svoje vizije reformi, navodi Bloomberg. Na kraju, analitičari smatraju kako nije sigurno da će dvije stranke uopće formirati vladu te hoće li predsjednik Mattarella prihvatiti kandidata za premijera. 

Procjene stručnjaka

Najskuplje stavke
Iako ekonomski eksperti Pokreta pet zvijezda procjenjuju da će za univerzalni dohodak za siromašne trebati izdvojiti 17 milijardi eura godišnje, čelnik talijanskog mirovinskog zavoda izračunao je da će trošak iznositi i do 30 milijardi eura. Procjene dnevnog lista Corriere della Sera objavljene u ponedjeljak sugeriraju kako će ekonomski program dviju stranaka stajati između 65 i 100 milijardi eura. Proporcionalni porez po stopi od 15 posto najskuplja je stavka, dodaje taj list.

Komentari (2)
Pogledajte sve

nagodba kod nas visi u zraku a oni najavljuju ovo kao headline…

klasika sa populistima. Puno obecali, a sada trebaju gledati kako da (ne)ispune

New Report

Close