Ekonomski mag CDU-a preuzima stranku

Autor: Tomislav Pili , 11. veljača 2020. u 22:00
Friedrich Merz i Annegret Kramp-Karrenbauer/REUTERS

Merz je nakon ostavke Kramp-Karrenbauer objavio kako bi sada bilo pravo vrijeme za poticaj ekonomiji.

Poslovna zajednica u Njemačkoj najradije bi na čelu Kršćansko-demokratske unije (CDU) – a u budućnosti možda i na kancelarskoj dužnosti – vidjela Friedricha Merza, jednog od tri glavna favorita za nasljednika Annegret Kramp-Karrenbauer.

Ona je u ponedjeljak najavila povlačenje s mjesta predsjednice stranke i isključila mogućnost svog kandidiranja za kancelarku na sljedećim parlamentarnim izborima. Razlog povlačenja je, kako se čini, neočekivana suradnja s desničarskom Alternativom za Njemačku (AfD) na lokalnoj razini u Tirinškoj. Nakon objave odluke, u njemačkoj javnosti počelo se špekulirati s tri imena koji će jednom naslijediti kancelarku Angelu Merkel.

To je Friedrich Merz koji je na prošlim unutarstranačkim izborima krajem 2018. tijesno izgubio od Kramp-Karrenbauer, zatim mladi, 40-godišnji ministar zdravstva Jens Spahn te pokrajinski premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije, Armin Laschet. Friedrich Merz je potpredsjednik CDU-ova Ekonomskog vijeća, a zanimljivo je da u ponedjeljak nije izravno komentirao povlačenje Kramp-Karrenbauer. Umjesto toga, na Twitteru je objavio kako su podaci o padu industrijske proizvodnje “znak upozorenja” i kako bi sada “bilo pravo vrijeme za poticaj gospodarstvu”, prenosi CNBC.

“Kupovna moć kućanstava može biti povećana smanjenjem poreznog opterećenja, kao i investicijska moć kompanija”, smatra Merz, odvjetnik specijaliziran za trgovačko pravo što ga je učinilo i milijunašem. Greg Fuzesi, ekonomist američke banke JP Morgan, u procjeni kandidata za šefa CDU-a ističe kako bi stranački izbori mogli iznjedriti fiskalno konzervativnijeg lidera kao što je Merz.

Međutim, proces traženja nasljednika Kramp-Karrenbauer donijet će žestoku debatu o smjeru stranke i time možda ograničiti vjerojatnost značajnih novih političkih incijativa, smatra Fuzesi. Franca Wolf, analitičarka u konzultantskoj kući Verisk Maplecroft smatra kako bi Spahn i Laschet vjerojatno nastavili centristički smjer Angele Merkel dok bi Merzova pobjeda signalizirala povratak CDU-a “tradicionalnijim konzervativnim korijenima”.

Nakon Merza najveće šanse ima Armin Laschet. Kako su istaknuli Florian Hense i Holger Schmieding, ekonomisti Berenberg banke, iskustvo na premijerskoj poziciji vlade Sjeverne Rajne-Vestfalije čini ga vrlo pogodnim za koaliciju sa Zelenima. “On bi bio kandidat kontinuiteta – što ne mora samo biti prednost. Mnogi u stranci mogli bi ga smatrati i previše bliskim Angeli Merkel”, dodaju ta dva analitičara. Merz s druge strane može računati na podršku članova koji traže veće promjene nakon vladavine Merkel, dodaju ekonomisti.

Naslijeđe AKK
Nije uspjela pomiriti dvije struje
Analitičari smatraju da je Annegret Kramp-Karrenbauer, nasljednica Merkel koja nije skretala s njezina političkog smjera, nije uspjela pomiriti stranačke podjele treba li promovirati konzervativne vrijednosti ili ostati na poziciji političkog centra.

Komentirajte prvi

New Report

Close