Ekonomski institut Ifo snizio prognozu rasta njemačkog gospodarstva u idućoj godini sa 5,1 na 4,2 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 16. prosinac 2020. u 22:00
Njemački trgovci očekuju da će izgubiti više od šest milijardi eura od predbožićne prodaje/REUTERS

Njemačka je od jučer u strogom zatvaranju zatvorila sve trgovine koje nisu nužne za dnevne životne potrebe.

Njemački institut za ekonomska istraživanja Ifo snizio je procjenu rasta najvećeg europskog gospodarstva u 2021. godini na 4,2 posto, s ranije procijenjenih 5,1 posto, a neznatno je ublažio procjenu pada aktivnosti u ovoj godini.

„Nedavna zatvaranja u Njemačkoj i drugim zemljama odgađaju oporavak. Proizvodnja roba i usluga neće dosegnuti pretkrizne razine prije kraja 2021. godine”, rekao je u srijedu viši ekonomist Ifo-a Timo Wollmershäuser na dan kada je u Njemačkoj na snagu stupio strogi režim zatvaranja gospodarstva.

„Ova će godina vjerojatno završiti s daljnjim padom BDP-a kao posljedicom zatvaranja”, dodao je u priopćenju Wollmershäuser. U Ifo-u očekuju da će se njemačko gospodarstvo u ovoj godini smanjiti za 5,1 posto, čime je blago ublažena ranija procjena prema kojoj se očekivao pad od 5,2 posto.

Prognoze se temelje na pretpostavci da će mjere uvedene u studenome ostati na snazi do ožujka 2021. godine, nakon čega se očekuje da će ih vlada postupno ublažavati od travnja iduće godine i u potpunosti ukinuti do ljeta, stoji dalje u priopćenju.

Njemačka je od jučer u strogom zatvaranju zatvorila sve trgovine koje nisu nužne za dnevne životne potrebe, no revidirane procjene Ifoa nisu uzele u obzir najnoviji razvoj situacije.

Udruga maloprodajnih tvrtki HDE očekuje da će njemački trgovci izgubiti više od šest milijardi eura od predbožićne prodaje u odnosu na prošlu godinu. „Kraj godine, obično najsnažnija faza prodaje, pretvara se u fijasko za mnoge trgovce na malo“, rekao je direktor HDE-a Stefan Genth.

HDE očekuje prodaju od nešto manje od 98 milijardi eura u studenom i prosincu, sedam posto manje nego u istom razdoblju 2019. godine.

Iako se očekuje da će internetska maloprodaja porasti za gotovo trećinu, na nešto manje od 20 milijardi eura, to neće nadoknaditi gubitke klasičnih trgovina, za koje se predviđa da će biti 14 posto, rekao je Genth.

Ifo je pak poboljšao prognozu za 2022. u kojoj sada očekuje daljnji rast gospodarstva, po stopi od 2,5 posto, nasuprot 1,7 posto koliko su očekivali u ranijoj procjeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close