Ekonomski gubitak od razornog potresa manji od 0,01 posto japanskog BDP-a

Autor: Ana Blašković , 09. siječanj 2024. u 20:00
Proizvođačke tvrtke predstavljaju stup lokalne ekonomije u prefekturama Ishikawi i Toyami/Reuters

Oko 80 posto od 200 kompanija u stradalim prefekturama nastavilo je proizvodnju.

Ni tjedan dana nakon razornog potresa magnitude 7,6, koji je udario poluotok Noto i odnio najmanje 94 života uz znatne štete infrastrukturi, japanski proizvođači požurili su s nastavkom proizvodnje na zapadnoj obali zemlje.

Ministar industrije Ken Saito u petak je rekao da je oko 80 posto od 200 tvrtki u pogonima u područjima pogođenim potresom, uključujući proizvođače strojeva, poluvodiča i tekstila, nastavilo s proizvodnjom ili to planira učiniti u kratkom roku, objavio je Reuters.

Vlada, međutim, još uvijek ne može dati jasan vremenski okvir za ponovnu uspostavu opskrbe električnom energijom, rekao je Saito.

Procjena šteta

Proizvođač automobila Toyota Motor važe utjecaj na proizvodnju zbog štete koju su pretrpjeli dobavljači Aisin i Sumitomo Electric Industries.

Bez struje 24.000 objekata
U prefekturi Ishikawa, najteže pogođenoj potresom, bez struje je još uvijek oko 24.000 objekata, navodi Hokuriku Electric Power. Dobavljač elektroničkih dijelova Murata Manufacturing krajem tjedna istaknuo je da ispituje razmjere nastale štete u pet tvornica u Ishikawi i susjednoj Toyami. Osam drugih tvornica u regiji nastavilo je proizvodnju ili će to učiniti do utorka.

Prema pisanju Reutersa, proizvođač automobila Toyota Motor važe utjecaj na svoju proizvodnju zbog štete koju su nakon potresa pretrpjeli njegovi dobavljači Aisin i Sumitomo Electric Industries, rekao je predsjednik Koji Sato.

Proizvođači zaslona Japan Display i EIZO, proizvođači čipova Kokusai Electric, Sanken Electric i Toshiba Electronic Devices & Storage, naveli su da provjeravaju i popravljaju oštećena tvornička postrojenja. Unatoč razaranjima koje je uzrokovao s obzirom na vrlo plitki epicentar, ekonomski gubitak od potresa mogao bi iznositi manje od 0,01 posto japanskog bruto domaćeg proizvoda, procijenio je u četvrtak glavni ekonomist Nomura Securitiesa Kyohei Morita.

Utjecaj na šire opskrbne lance bit će blaži od potresa u Kumamotu 2016. godine koji su pogodili industrijska središta proizvođača automobila i poluvodiča, napisao je Morita u bilješci klijentima.

Za razliku od potresa i tsunamija u Istočnom Japanu iz 2011. godine, koji je izazvao taljenje reaktora u nuklearnoj elektrani u Fukushimi i nacionalne krize u opskrbi električnom energijom, utjecaj posljednjeg potresa na opskrbu električnom energijom zadržao se u regionalnim okvirima, premda bi mogao utjecati na pokušaj Japana da ponovno uključi svoje nuklearne kapacitete.

Dok proizvođačke tvrtke predstavljaju stup lokalne ekonomije u pogođenim prefekturama Ishikawi i Toyami ostvarujući oko trećine ukupnih prihoda, uslužne tvrtke, poput građevinara i hotela, najveći su poslodavci, podaci su tvrtke za istraživanje tržišta Teikoku Databank.

Udarac turizmu
Potres i naknadni požar koji je izazvao srušili su glavno turističko središte Wajima u Ishikawi, poznatom po ribarstvu, lakiranom posuđu i tržnicama, baš u trenutku kada se turizam vraćao na pretpandemijske razine. “Štete za infrastrukturu i reputaciju Ishikawinog turističkog sektora mogle bi trajati dugo, vjerojatno više od desetljeća”, smatra analitičar Teikoku Databanke Daisuke Iijima.

SAD je u petak priopćio da priprema vojnu logističku potporu i pomoć za stradale regije. Više od 33. ljudi napustilo je svoje domove, a više od 200 se vodi nestalima. Ukupni opseg šteta ostaje nejasan jer se spasilački timovi bore da dođu do udaljenih područja zbog prekinutih cesta i oštećene infrastrukture. Pretpostavlja se da bi ta katastrofa vjerojatno mogla biti smrtonosnija od potresa 2016. i najgora od snažnog potresa i tsunamija koji su pogodili istočnu obalu Japana 2011. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close