‘Ekonomski genij’ u predsjedničkoj palači zeznuo je sve čega se dotakao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. siječanj 2022. u 14:23
FOTO: REUTERS/Cagla Gurdogan

Situaciju već mjesecima pogoršava turska središnja banka koja je pod pritiskom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u posljednje vrijeme dodatno snižavala ključnu kamatnu stopu unatoč visokoj inflaciji.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj u prosincu 2021. godine dosegnula je 36,08 posto, najvišu razinu u približno dva desetljeća, pokazali su u ponedjeljak podaci statističkog ureda u Ankari.

U studenome inflacija je iznosila 21,31 posto.

Stopa inflacije u Turskoj tako se više nego udvostručila od ljeta, potaknuta, između ostalog, i višim cijenama hrane.

Samo u odnosu na studeni potrošačke su cijene poskočile za 13,6 posto, pokazali su podaci statističkog ureda.

Proizvođačke cijene u prosincu su porasle za čak 79,89 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, a njihov će se rast vjerojatno pretočiti u više potrošačke cijene, barem u nekoj mjeri i s određenim vremenskim zaostatkom, primjećuje Dpa.

U uvjetima brzog slabljenja turske lire, koje ide u tandemu s rastom cijena, uvoz robe u Tursku sve je skuplji.

Pored toga, cijene sirovina na svjetskom tržištu relativno su visoke, što je jedan od razloga teške gospodarske situacije u Turskoj, koja se također odražava u visokoj nezaposlenosti.

Turke i u ovoj godini očekuje značajno povećanje cijena energije. U prvim danima nove godine cijene struje za kućanstva porasle su oko 50 posto, a za kompanije, velike potrošače električne energije, više su nego udvostručene, izvijestio je regulator za tržišne energije.

Situaciju već mjesecima pogoršava turska središnja banka koja je pod pritiskom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u posljednje vrijeme dodatno snižavala ključnu kamatnu stopu unatoč visokoj inflaciji.

Središnji bankari obično se protiv galopirajuće inflacije bore višim ključnim kamatnim stopama, podsjeća Dpa.

Erdogan pak, suprotno ekonomskoj doktrini, smatra da visoke kamatne stope potiču inflaciju.

Turski oporbeni čelnik Kemal Kilicdaroglu ponovno je oštro kritizirao predsjednika.

“Ekonomski genij” u predsjedničkoj palači zeznuo je sve čega se dotakao, napisao je na Twitteru. Oporba sumnja u službene podatke o inflaciji i pretpostavlja da je inflacija još i veća.

Na deviznom tržištu turska lira u ponedjeljak se ponovno našla pod pritiskom, oslabivši jutros za više od dva posto prema dolaru i euru, navodi agencija Dpa.

Komentirajte prvi

New Report

Close