Ekonomija eurozone spremna je za preokret

Autor: Poslovni.hr , 02. lipanj 2016. u 12:00
Foto: Thinkstock

Preokret koji se očekuje u lipnju mogao bi se dogoditi zahvaljujući pozitivnom impulsu u industrijski sektor zahvaljujući paralelnom masivnom stimulusu koji je se upravo događa u Aziji, odnosno u Kini i Japanu.

Gospodarstvo euro zone godišnje raste oko jedan posto, a posljednji podaci s daljnjim padom na 0,26 posto, s travanjskih 0,28 posto, vjerojatno su najniža točka nakon koje se u lipnju može očekivati preokret. Poručuje to Peter Garnry, rukovoditelj sektora za trgovanje dionicama u Saxo banci, na osnovu indikatora €-coin koji prati BDP u stvarnom vremenu. Radi se o mjesečnoj analizi Bank of Italy na osnovu usporedbe značajne količine statističkih podataka kao što su industrijska proizvodnja, burze, indikatori potražnje i razne druge analize te kompilacije informacija bitnih za predviđanje BDP-a.

"Usporavanje gospodarstva eurozone negativno je utjecalo na grupe cikličnih industrija kao što su tehnološki hardver, diverzificirane financije, automobili, banke i tvrtke za odmor i rekreaciju, ponajviše zbog turizma. I to nije nikakvo iznenađenje, ali je zanimljivo da je drugi dio ciklične ekonomije imao najbolje rezultate. To su grupe industrija vezane uz rudarenje, čelik, transport, naftu i plin te proizvodnja električne opreme",  pojašnjava P. Garnry i dodaje se uslužni dio dobro drži i time potiče zaposlenost među brojnim državama koje su dio euro zone, dok industrijski sektor usporava.

Preokret koji se očekuje u lipnju mogao bi se dogoditi zahvaljujući pozitivnom impulsu u industrijski sektor zahvaljujući paralelnom masivnom stimulusu koji je se upravo događa u Aziji, odnosno u Kini i Japanu. Stanje s cijenama na robnim tržištima također bi moglo pozitivno utjecati na opći oporavak gospodarstva u euro zoni. Ujedno, glavni američki i azijski pokazatelji također pokazuju mogući pad.

U kombinaciji s podacima koji ukazuju na ubrzanje ekonomije, gospodarstva članica euro zone stoga očekuju pozitivni ljetni mjeseci, ako ne bude nikakvih neočekivanih događaja poput malo vjerojatnog Brexita, zaključuje prvi čovjek za analizu tržišta dionica u danskoj investicijskoj banci. 

Komentirajte prvi

New Report

Close