Ekonomija eurozone otpornija na četvrti val zahvaljujući skoku osobne potrošnje

Autor: Tomislav Pili , 30. kolovoz 2021. u 22:00
Potrošnja kućanstva oštro je skočila ponovnim otvaranjem uslužnog sektora/REUTERS

Procjene govore da bi rast BDP-a eurozone na kvartalnoj razini u trećem tromjesečju mogao iznositi oko 3 posto.

Skok broja oboljelih u eurozoni imao je slabašan utjecaj na ekonomski oporavak, pokazuju neslužbeni podaci koji sugeriraju da osobna potrošnja predvodi uspon gospodarstva.

Kako piše Financial Times, pokazatelji poput posjeta turističkim mjestima, potrošnje, putovanja i zapošljavanja imaju vrijednosti na razinama najvišima od početka pandemije.

To sugerira da će ekonomski oporavak započet u drugom tromjesečju biti zadržan i u tri mjeseca do kraja rujna.

Vrlo malo utjecaja

“Čini se da delta varijanta koronavirusa ima vrlo malo ekonomskog utjecaja”, ocjenjuje Jack Allen-Reynolds, ekonomist u Capital Economicsu.

Nakon što je oštro porastao u lipnju i srpnju, pokazatelj koji je sastavila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD), a koji koristi mjerila poput mobilnosti te riječi koje se pretražuju u Googleu kao pokazatelja trendova na tržištu rada, potrošnje i raspoloženja potrošača, zadržao se u kolovozu na približno najvišoj razini od početka pandemije.

“Vodeća gospodarstva eurozone pokazuju se otpornija na četvrti val zaraze nego prije”, smatra Nicolas Woloszko, ekonomist OECD-a. No, optimistična slika potrošnjom pokretanih dijelova gospodarstva eurozone u oštrom su kontrastu s proizvodnim sektorom.

Naime, sve lošija situacija s globalnim dobavnim lancima europska poduzeća čini sve zabrinutijima u vezi poslovanja u idućim mjesecima, pokazuju recentne ankete.

Primjerice, pokazatelj prijeđenih kilometara kamiona u Njemačkoj – što je mjerilo industrijske proizvodnje – u gotovo je neprekinutoj silaznoj putanji od vrhunca dosegnutog u ožujku, pokazuju podaci njemačkog statističkog ureda.

Silvia Ardagna, ekonomska analitičarka banke Barclays, smatra kako je ukupni ekonomski oporavak pokretan “oporavkom osobne potrošnje s obzirom da je potrošnja kućanstva oštro skočila ponovnim otvaranjem uslužnog sektora”.

Puno bolja sezona

Podaci također pokazuju da je ovogodišnja turistička sezona puno bolja nego lanjska. Primjerice, popunjenost španjolskih hotela dosegnula je 50 posto, prvi put od izbijanja pandemije.

“Njemačka, Italija, Portugal i Španjolska svjedočile su brzom rastu novih kratkoročnih najmova apartmana”, kaže Jamie Lane, potpredsjednik istraživanja u tvrtki AirDNA koja se bavi podacima o iznajmljivanju.

To se prelijeva i na zapošljavanje u uslužnom sektoru. Podaci s internetske stranice za zapošljavanje Indeed pokazuju skok broj oglasa za posao.

Samo je u Španjolskoj zapošljavanje i dalje ispod predpandemijskih razina. Ekonomisti stoga očekuju da će kvartalni rast BDP-a eurozone u trećem tromjesečju iznositi oko 3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close