EK će kazniti Mondelez zbog ograničavanja trgovine u Uniji

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2024. u 17:00
Proizvođač Oreo keksa mogao bi biti kažnjen u visini do 10 posto globalnog prometa/Shutterstock

EU je izvorno izrazio zabrinutost u vezi s prekograničnom trgovinom Modelezovim proizvodima 2021. i otvorio antimonopolsku istragu.

Američki Mondelez, poznat po brendovima Oreo i Toblerone, bit će kažnjen milijunima eura idućeg mjeseca zbog ograničenja prodaje proizvoda između država članica EU-a, doznaje FT.

Regulatori u Bruxellesu naredit će američkoj grupaciji da prestane blokirati prekogranično trgovanje zbog potencijalne štete za potrošače u vrijeme visoke inflacije. Vrijeme objave i iznos kazne nije precizirano.

EU je izvorno izrazio zabrinutost u vezi s prekograničnom trgovinom Modelezovim proizvodima 2021. i otvorio antimonopolsku istragu.

Istraga Europske komisije ispitala je ograničenja na jezicima koji se koriste na ambalaži, što bi potencijalno potkopalo izbor zemalja u kojima trgovac može prodavati te je li ograničavanje trgovine povisilo ili ograničilo izbor za kupce diljem kontinenta.

Kada je istraga otvorena, povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager rekla je da su “čokolade, keksi i kava proizvodi koje svakodnevno konzumiraju europski građani”, te da će EK ispitati “je li Mondelez, ključni proizvođač ovih proizvoda, možda ograničio slobodna konkurencija na tržištima što dovodi do viših cijena za potrošače”.

Mondelez je rezervirao 340 milijuna eura za potencijalnu kaznu, no regulator može nametnuti kaznu do 10 posto globalnog prometa tvrtke ako se utvrdi da je kompanija prekršila zakone o tržišnom natjecanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close