Egipat očajnički treba novac: Najavljena ulaganja i prodaja vrhunskog zemljišta na Crvenom moru

Autor: Poslovni.hr , 28. veljača 2024. u 11:32
Foto: Unsplash

“Projekt bi također uključivao veliku marinu za turističke jahte i brodove. Očekujemo da će novi grad privući osam milijuna turista u Egipat”, rekao je premijer.

Nakon što je Egipat prije nekoliko dana potpisao historijski dogovor o gradnji novog grada uz pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata, vlast u Kairu najavila je nove slične projekte, piše Klixba.

Uzevši u obzir ekonomsku krizu i činjenicu da su Egiptu očajnički potrebne direktne strane investicije, glasnogovornik Ministarstva javnih poduzeća Mansour Abdel Ghany izjavio je kako Kairo radi planove za razvoj Ras Gamile, područja koje se nalazi na južnom dijelu Sinaja.

“Komisija je formirana nakon odluke vlade da istraži, predstavi i pripremi stratešku viziju za eksploataciju područja ne samo Ras Gamile već i susjednih područja”, rekao je glasnogovornik.

Kako je naglašeno, ovo područje, koje u suštini predstavlja napuštenu obalu na Crvenom moru, nalazi se u blizini popularnog odmarališta Sharm el-Sheikh.

Također, u blizini se nalaze otoka Tiran i Sanafir u koje su novac još 2022. godine uložili predstavnici Saudijskog fonda za javna ulaganja, pa se pretpostavlja kako će upravo Saudijska Arabija biti i najviše zainteresirana za kupovinu ovog dijela državnog zemljišta.

Ovo područje ranije je bilo predviđeno za veliki turistički razvoj što bi uključivalo veliki hotel s četiri zvjezdice koji bi imao preko 800 soba, više od 1000 hotelskih apartmana, komercijalne prostore te sadržaje za zabavu.

Podsjetimo, prije nekoliko dana Egipat je potpisao ugovor s Ujedinjenim Arapskih Emiratima o gradnji grada na sjeverozapadnoj obali države.

“Projekt zapadno od Aleksandrije implementirat će kompanije koje su u vlasništvu vlade Abu Dabija. Neposredne direktne strane investicije pomoći će Egiptu da zaobiđe trenutnu krizu valute”, rekao je premijer Egipta Mostafa Madbouly.

Također, naglašeno je kako se očekuje da će investicije Emirata tokom realizacije projekta dostići minimalno 150 milijardi dolara.

Kako su istaknuli službenici, projekt novog grada obuhvatit će stambene četvrti, prestižne međunarodne hotele, turistička naselja, prostore za zabavu i uslužne objekte te centralni poslovni kvart koji će privući globalne kompanije.

“Projekt bi također uključivao veliku marinu za turističke jahte i brodove. Očekujemo da će novi grad privući osam milijuna turista u Egipat”, rekao je premijer.

Komentirajte prvi

New Report

Close