EBRD odustao od TE Kolubara B

Autor: Poslovni dnevnik , 09. rujan 2013. u 22:00
Talijanski Edison spominjao se kao partner u novoj termoelektrani Kolubara B

Europska banka za obnovu i razvoj trebala je financirati gradnju termoelektrane snage 750 megavata, a vlasti u Srbiju sada ističu da bi cijena struje iz nove TE bila prevelika.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) više nije zainteresirana za financiranje gradnje termoelektrane Kolubara B planirane snage 750 megavata, objavio je Centar za ekologiju i održivi razvoj.

Telermoelektrana koja je među prioritetnim projektima srpske strategije razvoja energetike trebala je biti izgrađena u blizini naselja Kalenić na rubu ugljenokopa Tamnava Zapad, u sklopu kolubarskog rudarskog bazena. Projekt su promovirali Ministarstvo energetike i životne sredine Srbije i Elektroprivreda Srbije (EPS), a kao strateški partner u javnosti Srbije se spominjala talijanska kompanija Edison. EBRD više ne razmatra projekt, kaže se u priopćenju Centra za ekologiju i održivi razvoj jer se dulje od godinu dana nije napredovalo s njegovim razvojem, te će EPS i Edison morati dokazati da je projekt u skladu sa strategijom energetike EBRD-a i njenim novim, strožim standardima "što će u otežati sudjelovanje Europske banke za obnovu i razvoj".

Pri tome se misli na to da je u TE trebao biti korišten ugljen, što EBRD sada drži upitnim s gledišta zaštite okoliša. Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike Srbije izjavio je da je to ministarstvo ocjenjivalo isplativost i održivost projekta Kolubare B, prije svega s gledišta cijene struje koja će se proizvoditi te ekoloških rizika. On je Tanjugu rekao da ministarstvo nema službenu informaciju o tome da je EBRD odustao od projekta, ali da ih ta informacija ne iznenađuje te je dodao da je zadatak Ministarstva kreiranje strategije, a ne ulazak u komercijalne ugovore. 

Strategija

Neće bez fosilnih goriva

Projekt Kolubara B moramo sagledavati u kontekstu resursa koje imamo. Srbija se neće odreći fosilnih goriva, ali će napraviti ravnotežu između fosilnih goriva, hidropotencijala i obnovljivih izvora energije – rekao je rekao je pomoćnik ministra energetike Srbije Dejan Trifunović. Kako je dodao, cijena megavatsata u postojećem projektu nije bila adekvatna, kao i činjenica da je projekat već odlagan odlagan.

Komentirajte prvi

New Report

Close