EBRD očekuje rekordan gubitak u 2022.

Autor: Poslovni dnevnik , 19. siječanj 2023. u 22:00
Odile Renaud-Basso, predsjednica EBRD-a, gubitke tumači portfeljem u Rusiji i Bjelorusiji/DERMOT DOORLY/EBRD

EBRD je nedavno izvijestio o rekordnim ulaganjima u 2022., od oko 13,1 milijardu eura, i očekuje da će nastaviti s ulaganjima koja ciljaju na hranu i energetsku sigurnost.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) očekuje rekordan gubitak u 2022. zbog portfelja u Rusiji i Bjelorusiji. “Očekujemo rekordan gubitak, nakon rekordne dobiti godinu ranije”, kazala je šefica EBRD-a Odile Renaud-Basso na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

EBRD je 2021. zaključio s dobiti od 2,5 milijardi eura. Banka je prije rata u Ukrajini imala vlasničke udjele u Rusiji i Bjelorusiji u vrijednosti od oko milijardu dolara, koji su sada “u potpunosti pokriveni rezervacijama”. Istodobno, tržišni uvjeti i nenaplativi krediti tek su u ograničenoj mjeri utjecali na EBRD-ovu imovinu.

EBRD je nedavno izvijestio o rekordnim ulaganjima u 2022., od oko 13,1 milijardu eura, i očekuje da će nastaviti s ulaganjima koja ciljaju na hranu i energetsku sigurnost. U ovoj godini EBRD želi povećati ulaganja na Bliskom istoku i u Africi, posebno u Egiptu. Ulaganja u Tunisu mogla bi dosegnuti rekordnu razinu.

Renaud-Basso potvrdila je da će se do kraja godine iznos namijenjen Ukrajini popeti na tri milijarde eura, u prvom redu za infrastrukturu. Brojka uključuje prošlogodišnjih 1,7 milijardi eura i očekivane 1,3 milijarde u 2023. Ulaganja u podsaharskoj Africi i Iraku, odgođena zbog rata u Ukrajini, trebala bi se vratiti na dnevni red u ovoj godini, rekla je Renaud-Basso.

Komentirajte prvi

New Report

Close