Najveći dobitnik zabrane: Dvije trećine kineskih računala za ‘rudarenje’ kriptovaluta otišlo je u ovu državu

Autor: Tomislav Pili , 23. studeni 2021. u 14:30
FOTO: REUTERS/Pavel Mikheyev/Ilustracija

Nakon regulatornog udara Pekinga dva milijuna kompjutora tražilo je novi dom.

Rusija se izašla kao najveći dobitnik kineske zabrane “rudarenja” kriptovaluta s obzirom da je privukla najveći broj računala koje se koriste za tu “proizvodnju”.

Kako navodi Financial Times, nakon što je sredinom godine vlada u Pekingu uvela tu zabranu u sklopu šireg regulatornog udara na kriptovalute, 14 najvećih kompanija u svijetu koje se bave “rudarenjem” preselilo je iz Kine više od dva milijuna računala.

Podsjetimo, Kina je do sada bila globalno središte “rudarenja” kriptovaluta. Najveći dio računala završio je u SAD-u, Kanadi, Kazahstanu i Rusiji.

Prodavači u panici
Međutim, glavnina opreme “rudara” preseljena je u Rusiju. Podaci koje je prikupio FT pokazuju da je od 2.037.948 računala njih 1.805.000 preseljeno u Rusiju. U Kazahstanu je završilo malo manje od 88.000, u Americi 87.200, a u Kanadi 35.400 računala.

20.000

rudara ostalo je u Kini nakon objave vladine zabrane rudarenja

Bit Digital, jedna od najvećih kompanija za “rudarenje” kriptovaluta s dionicama uvrštenima na američkoj burzi angažirala je međunarodnu logističku kompaniju kako bi izvukla svoju opremu iz Kine. U njujorškoj luci još čeka paket od gotovo 1000 računala.

“Započeli smo migraciju opreme u ožujku 2020. godine. Kada je zabrana objavljena, imali smo 20.000 rudara u Kini”, kaže Sam Tabar, direktor strategije u Bit Digitalu. Doduše, kompanija je morala ostaviti u Kini 372 računala koja su bila pri kraju svog radnog vijeka.

Kada je objavljena zabrana, kanadska tvrtka Hut8 zasipana je ponudama kineskih prodavača koji su se našli u panici, otkrila je Sue Ennis, potpredsjednica kompanije za korporativni razvoj i odnose s investitorima. Tijekom lipnja Hut8 preuzeo je 24.000 računala od kineske kompanije MicroBT.

Velika prilika
Najveći dio računala – točnije 1,8 milijuna – koje su došle u Rusiju primila je tamošnja kompanija BitRiver. BitCluster je prihvatio oko 5000 računala.

Roman Zabuga, glasnogovornik BitRivera ističe kako je nekoliko tjedana prije stupanja zabrane na snagu kompanija morala odbiti ponudu kineske kompanije za “rudarenje” koja je htjela preseliti još milijun računala. Veliki globalni centar “rudarenja” postao je i Kazahstan.

Oko 80.000 računala u tu je zemlju preselila kineska kompanija Bitfufu dok je BIT Mining prebacio 7849 računala do kolovoza. Jaran Mellerud, analitčar tvrtke Arcane Crypto, procjenjuje da je oko 700.000 računala kineskih “rudara” spremljeno u skladišta jer nisu uspjeli pronaći novo “stanište”.

Većina tih računala starije su generacije, pa zbog niske cijene njihova selidba u države poput SAD-a i nije osobito isplativa. Primjerice, model Antminer S9 u srpnju se mogao kupiti za svega 370 dolara. Kineska zabrana velika je prilika i za venezuelanske “rudare”, kaže Juan Jose Pinto, suosnivač Doctor Minera iz Caracasa.

Njegova kompanija plaća samo 1 cent za kWh struje, pa im je isplativo koristiti starije modele računala koje troše dosta energije. Dio kineskih računala dolazi i u Paragvaj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close